Verkostoituminen

Verkostoituminen

verkostoituminenVerkostoituminen on vain turhaa pönöttämistä!” Se vie vain aikaa, eikä tuo mitään.

Varmasti näin, jos et ole miettinyt verkostoitumista kunnolla.

Verkostoituminen kyllä toimii ja tuo tuloksia (rahaa ja arvokkaita kontakteja), jos vain teet sen eteen ahkerasti töitä. Ajattele verkostoitumista markkinointitekona: Aina kun olet esillä, markkinoit itseäsi ja yritystäsi, vaikket puhuisi ja tekisi varsinaisesti mitään markkinoinnillista. Yrittäjä, sinä olet mainos!

No seuraavaksi ajattelet, ettei sulla ole aikaa kaikenmaailman verkottumisiin. Asia on periaatteessa okei, jos varauskirjasi ovat täynnä – tosin silloinkin on oltava silloin tällöin näkysällä, koska asiakkaita lähtee aina syystä tai toisesta. Jos et siis ole jatkuvasti vähän näkysällä, sinut unohdetaan. Niin se vaan menee. Varauskirjasi tyhjentyessä joudut taas aloittamaan kaiken alusta, jos et ole ollut säännöllisesti esillä.

Eihän myynti ja markkinointityö koskaan ole tuottanut tuloksia sormia napsauttamalla, kertaheitolla. Ne ovat aina vieneet aikaa, ne vaatii pitkäjänteisyyttä ja uskomista tekemisiisi. Ja pitkässä juoksussa kaikki tuottaa jotain. Kunhan vain teet koko ajan jotain, pieniä juttuja, jatkuvasti, siellä ja täällä. Kuulostaa ehkä sekavalta, mutta niin se vain menee.

Verkostoista voimaa!

yrityspyoriiMuistatko, kun olen aiemmin kirjoittanut aiheesta, Näin se yritys pyörii? Kaikki liittyy kaikkeen ja yrityksen pyörittäminen on yksi iso kokonaisuus. Verkostoista saat useasti myös päätä ja olkapäätä, vertaistukea, joka puolestaan auttaa jaksamiseen ja uuden ideoimiseen. Verkostot on yrittäjän paras sosiaaliturva.

Lähes poikkeuksetta uupuneet ja loppuunpalaneet yrittäjät ovat yrittäneet liian kauan yksin. Miksemme käyttäisi verkostojamme hyväksemme? Win-win periaatteella toki, toistemme selkää rapsutellen.

Ajattelepa verkostoitumista mustakalana: Aina kun lonkerosi ujutat jonnekin (ja lonkeroitahan meillä riittää!), jää sinusta muistijälki ja ennenpitkää joku kipittää lonkeroasi pitkin luoksesi! Joko ostamaan sinulta tai muuten vain yhteistyöhön. Älä kuitenkaan odota, että jokaikisestä tapaamastasi tyypistä tulee kauppaa tai muuta yhteistyötä. Eihän jokainen kontakti muutenkaan koskaan johda kauppoihin. Kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä!

Älä aliarvioi koskaan yhtään kontaktiasi, et koskaan voi tietää milloin mistäkin lähtee yhteistyö puolin tai toisin liikkeelle. Laita siis puskaradio soimaan – joku vie viestiäsi eteenpäin ja ennenpitkää tulee luoksesi. Näin se homma toimii myös somessa. Jaa toisten juttuja, niin tulet itsekin nähdyksi. #sharingiscaring.

Nosta kissa pöydälle!

Verkostoituessa sinun pitää voida kertoa missä olet hyvä, mitä osaat. Suurin ongelma meillä Suomalaisilla on se, ettemme uskalla kehua itseämme. Jäämme odottamaan, että joku löytää meidät. Ja siinä vaiheessa yleensä on jo liian myöhäistä. Mieti missä olet hyvä (unohda ne missä olet huono, ostat siihen apua toisilta) ja kerro se maailmalle! Tee video, jaa se YouTubeen ja Facebookkiin, kirjoita bloggaus, kerro mitä osaat! Ei sinua muuten löydetä. Sinun pitää saada pyörä pöyrimään ensin itse. Sitten myöhemmin verkostosi pyörittävät sitä puolestasi. Suomalainen “ei pidä itseään ylentää” -mentaliteetti ei vain bisnesmaailmassa toimi. Persus ylös penkistä ja ala pitää ääntä!

Katso mallia vaikka tästä meidän jouluvideosta:

Verkostoitumisen tärkeimmät pointit:

  1. Tunne itsesi (tee vaikka personaalisuustesti)
  2. Opettele kertomaan yrityksestäsi lyhyesti (täytä vaikka Yrittäjän neuvolakortti)
  3. Tee omalla tavalla – sinuja on vain yksi!
  4. Smalltalkkaa – höpöttele, rupattele!
  5. Ole kärsivällinen. 
  6. Nämä samat opit toimivat niin somessa kuin livenäkin.

Sanna käväisi syksyllä 2016 puhumassa verkostoitumisesta myös muunmuassa Hämeenlinnassa ja Lopella Menestysreseptit hankkeessa. Lue lisää täältä. 

Sinun verkostosi?

Piirrä verkostosi paperille, näet mitä kaikkea ympärilläsi on. Kun seuraavan kerran mietit, mihinkähän ottaisi yhteyttä, katso verkostopaperiasi ja kontaktoi verkostojasikontaktointi. Älä kuitenkaan tuputa kellekään mitään, vaan keskustele, kysy kuulumisia, ole heistä aidosti kiinnostunut! Kun huomaat, että kumppanisi tarvitsisi jotain palveluitasi, tarjoa hänelle apujasi. Eli myyt palveluitasi ja tuotteitasi, vaikket oikeastaan myy mitään. Niin helppoa se on. Mutta tämä kaikki vaatii työtä. Yrittäjyys on työtä, myynti on työtä, markkinointi on työtä. Verkostoituminen on työtä!

Verkostoituminen on siis parasta PR:ää, parasta markkinointia, tosi pienillä resursseilla, mutta tuottavilla teoilla. Henkilökohtainen kontakti kun tuo lopulta kaikista eniten asiakkuuksia!

Ja jos joskus kaipaat apuja, löydät niitä verkostoistasi. Eihän meistä kukaan tiedä kaikkea, mutta verkostoissa on poweria ja tietoa!

Hyviä verkottumisia, niin somessa kuin livenäkin!

t. Verkottuja ja verkottaja Sanna Jylänki

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

näkyvyyttä facebookkiin

Lisää näkyvyyttä Facebookkiin!

Lisää näkyvyyttä Facebookkiin! Tässäpä pieni vinkkivideo, miten saat yrityksellesi tai yhteisösivullesi lisää näkyvyyttä Facebookissa. Tykkää ja kommentoi toisia yrityksiä yrityksenäsi. Muista tässä kohtaa mukavat kannusteet

Lue lisää

Verkostomarkkinointi ei ole peikko!

Verkostomarkkinointia pidetään usein joko peikkona tai vähäpätöisenä. Moni kuitenkin hankkii elantonsa verkostomarkkinoinnilla. Yhdelle sopii toinen ja toiselle toinen. Verkostomarkkinointi, tai suoramyynti, on tapa yrittää ja

Lue lisää
algoritmi

Facebookin algoritmitestin tulokset

Teinpä taas “ihmiskokeen” Facebookin algoritmeillä. Tein kesäkuussa 2019 kolme päivitystä lähes samaan aikaan hyvin saman tyyppisesti. Halusin näyttää teille, miten vaikuttaa seuraavat toimet somekäyttäytymisessä: Kun

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!