Yrittäjä, small talkkaa!

Yrittäjä, small talkkaa!smalltalk

Pitäisi mennä someen, muttet tiedä mitä siellä pitää tehdä ja miten siellä olis hyvä olla. Kun ei ole mitään järkevää sanottavaa kellekään? Pitäisi myös mennä verkottumaan tapahtumiin, muttet tiedä mistä siellä puhuisi. Miten pääsisi ihmisten kanssa keskustelemaan – perinteinen sääkeskustelukin tuntuu typerälle. Mikä neuvoksi?

Small Talkkaa!

Miksi emme oikein osaa somettaa saatikka verkostoitua tapahtumissa? Ongelmana näyttää olevan keskusteluttomuus, eli small talk -osaamisen puute. Yhtälailla small talkkia voi ja pitää tehdä somessa kuin livenäkin! Kyllä, luit oikein. Some on myöskin kanava, jossa keskustellaan ja ollaan inhimillisiä ihmisiä, otetaan osaa jutusteluihin. Ihmisiä kiinnostaa mitä toinen ihminen tekee ja ottaessasi osaa joskus jopa vähäpätöisiin juttuihin, jää kasvosi ja nimesi mieleen luontevalla tavalla. Ei tyrkyttävällä tavalla. Kunhan muistat olla provosoitumatta ja provosoimatta. Mieti mitä puhut, miten puhut ja miten kirjoitat. Pidä linjasi. Kaikkia ei tarvitse yrittää miellyttää, mutta sinun tulee kuitenkin seistä sanomistesi takana.

Olemme oppineet ettei pidä puhua jos ei ole mitään sanottavaa. Oikein ja väärin. On hyvä oppia erottamaan täysin joutava lätinä, “oikeaoppisesta” smalltalkista, eli “jäänmurtamisesta” rennon yhdessä olon merkeissä mahdollisen yhteistyön saavuttamiseksi. Joskus se voi olla sääkeskustelu, joskus harrastukset, joskus tilaisuudessa tarjottava ruoka. Mikäli nämä kuitenkin tuntuvat vaikeilta ja vastenmielisiltä, kokeile tätä:

 1. Etsi joukosta henkilö johon haluat tutustua tai vaikka toinen yksin oleva henkilö.
 2. Mene hänen luokseen. Tervehdi, ole hänestä aidosti kiinnostunut.
 3. Kysy häneltä mitä hän tekee työkseen, millainen yritys hänellä on tai millaisia juttuja hän tuli tilaisuudesta hakemaan.
 4. Anna hänen kertoa omat jutut ensin. Kuuntele kiinnostuneena!
 5. Kysele lisää.
 6. Kerro samalla lyhyesti omista jutuista.
 7. Keskustele lisää.
 8. Ehdota jatkotapaamista tai yhteystietojen vaihtamista käyntikortteja vaihtaen.
 9. Tämä sama setti toimii myös somessa.
 10. Joskus riittää, vaikkapa twitterissä, että heität jollekulle “randomille” : Onnittelut! Hauskaa päivää! Hyvää yötä!

Small talkissa on kuitenkin neljä aihepiiriä, joilla ei välttämättä kannata avata keskustelua uusien tuttavuuksien kanssa. Näitä ovat uskonto, politiikka, seksi ja raha. Paitsi jos satut olemaan näihin liittyvissä tilaisuuksissa – tällöin ei kuitenkaan yleensä puhuta business-small talkista.

Siispä samoin somessa kuin jalkatyönäkin tehtävässä verkostoitumisessa ihmisiä kohdatessa on small talkkaus keskeistä markkinointitoimintaa. Koeta jättää muistijälki kuulijoihin: Yrittäjä, sinä olet mainos! Eikä se muistijälki välttämättä jää kokonaan mieleen kerralla, vaikka se juuri tavoiteltavaa olisikin.  Ja taas toisaalta yhdelläkin kerralla voit pilata koko homman.

Verkostoituminen ja verkottuminen ei siis missään nimessä ole tyrkyttämistä, ei tuputtamista, ei pakkomyyntiä. Verkostoituminen ei toimi niin että menet joka tilaisuuteen ja ensitöiksesi jaat kaikille läsnäolijoille esitteet käteen. 90% niistä menee valitettavasti kuitenkin roskiin. Myöskään somessa verkostoituminen ei pelitä niin, että kerrot vain omia tarjouksiasi tai omaan yritykseesi suoraan liittyviä juttuja. Verkostoituminen on markkinointia, joka puolestaan edistää mitä parhaimmin myyntiä.

Verkostoituminen on small talkkia joka on markkinointia joka on verkostoitumista, joka on myyntiä!

Verkostoituminen on siis verkkojen heittämistä vesille. Myynti, markkinointi ja verkostoituminen ovat tänä päivänä kiinni toisissaan, lähes erottamattomasti. Tarvitset näitä kaikkia pärjätäksesi kentällä. Lue myös aiempi verkostoitumisvinkkibloggaus ja lähde liikkeelle, someen sekä liveen.

Et koskaan tiedä mistä verkosta se kala nappaa, mutta se on varmaa, että kun laitat itsesi likoon ja tapaat ihmisiä kasvotusten, tuottaa se parhaimmat tulokset, rahassakin mitattavat. Unohda siis vanhat jargonit ja mene vesille!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

2 vastausta

 1. Moi Sanna,

  Hyviä ideoita, kiitos. Eräs kouluttaja sanoi, että brändää itsesi epätäydellisenä.
  Itse tein viime viikolla spontaanin jumppavideon. Ihan vaan esittelin omat välineni ja kerroin, mitä niillä teen.
  Edellinen video oli koirista, eli Koiraystävällinen loma koiraystävällinen vuokramökki. Molemmat ovat youtubesssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!