Neljä asiaa yrityksen pyörittäjälle

Neljä asiaa yrityksen pyörittäjälle


Kirjotus on julkaistu alunperin Talousverkko-blogissa.


Yrittäminen on jo sinällään työtä. Se on toistoja, ahkeraa tekemistä, jatkuvaa kehittämistä. Jäät yrityspyoriijunasta, jos et pysy kartalla, etkä tee toistoja. Käytännössä me jokainen pärjäämme kyllä yrittäjänä, jos vain muistamme neljä tärkeää pääasiaa yrityksen pyörittämiseen ja pyörimiseen liittyen.

Näitä neljää asiaa on opittava työstämään joka viikko, jopa joka päivä yrityksen toiminnassa. Siksi jonkinlainen suunnittelu myös yksinyrittäjällä on tärkeää. Vaikka moni tälle aiheelle kintaalla viittaakin. Koska ei ehdi. Eihän mun tarvii. Kukaan ei käske! Etenkin yksinyrittäjän tulee opetella myös itsensäjohtamista.

Yksinkertaisimmillaan suunnitteluun riittää seuraava kaava: Huolehdi omasta ja mahdollisten työntekijöiden jaksamisesta. Kun jaksat, jaksat markkinoida, kun markkinoit tulee myyntiä ja kun myyt tulee taloutta. Toisaalta juuri näistä asioista on huolehdittava jatkuvasti, siis jopa päivittäin. Eli jaksaminen kuntoon, markkinoi useasti erilaisissa paikoissa, tee myyntiä ja sitä kautta saat sitä rahaa. Jotta taas jaksaisit yrittää. Opettele näiden neljän asian jatkuva ja toistuva ajatteleminen sekä työstäminen, se on toisaalta sitä toimivan yrityksen budjetointia, niin ajallisesti kuin rahallisestikin.

Jaksaminen

Tämä on kaiken a ja o. Vaikka se vielä joitakin vuosia sitten oli vähän arvostettu asia, on se tänä päivänä otettu lähes joka yrityksessä keskeiseksi asiaksi. Sillä jos et jaksa, et kyllä jaksa markkinoida, et myydä, eikä tule rahaakaan. Väsyneenä, nälkäisenä ja kipeänä hommista ei vain tule mitään. Todennäköisesti vain menetät asiakkaita ja rahaa. Vaikka usein luulemme, että olemme korvaamattomia, emmekä voi olla päivääkään poissa.

Kyllä voimme! Joskus on jopa pakko. Jos työsi vaatii aina jonkun tekijän (vaikkapa hoito-alalla) osta tai vaikka vuokraa työntekijä (jos et pysty palkkaamaan) sairastuessasi tai halutessasi huilia. Tämä on investointi (=sijoitus) itseesi. Et jaksa loputtomiin ilman huilia!

Markkinointi

Kun olet huolehtinut jaksamisesi kuntoon, jaksat markkinoida. Markkinointia tapahtuu kokoajan ja joka paikassa. Sinä olet mainos! Markkinointia on tehtävä jatkuvasti, enkä puhu nyt lehtimainonnasta, vaan esillä olemisesta. Markkinoinnin avulla kerrot kukat olet, mitä teet, mitä myyt, miten voit asiakkaidesi tarpeisiin vastata, miksi juuri sinulta kannattaa ostaa? Muista että verkostoituminen on yhtälailla markkinointia. Kun näytät naamaasi ja jutustelet erilaisissa tapahtumissa, sinut muistetaan, kun tuotteitasi/palveluitasi tarvitaan. Markkinointi on pitkäjänteistä työtä, joka edellyttää runsaasti toistoja pitkällä aikavälillä. Yhdellä ja kahdella markkinointi-iskulla et tee vielä oikeastaan yhtään mitään! Tänä päivänä on myös hyvä muistaa että kanavia on joka lähtöön: tv, radio, sähköposti, somekanavat, blogit, messut, tapahtumat, suoramainonta, lehdet jne.

Myynti

Kun olet markkinoinut, tulee aikanaan myyntiä. Myyntikään ei tapahdu yleensä itsekseen, vaan sinun tulee tehdä töitä tämänkin eteen. Monet meistä pelkäävät ja jopa inhoavat myyntiä. Olemme nähneet tuputtajia, emmekä halua itse olla samanlaisia. Myyntiin pätee pari tärkeää huomiota: Keskustele asiakkaidesi kanssa ja tarjoa heille hyötyjä. Lopuksi sopivan hetken tullen, ehdota kauppaa. Myynti on ennen kaikkea smalltalkkia. Myös myyntityö vaatii pitkäjänteistä työtä. Älä odota, että myyntiä tapahtuu heti ensi kohtaamisella. Jaksa tehdä tämänkin eteen töitä. Panosta ajoittain uusien asiakkaiden hankintaan, mutta sitäkin useammin ja enemmän olemassa oleviin asiakkaisiin!

rahapuuTalous

Kun sitten olet tehnyt myyntiä, olet saanut rahaa, eli taloutta. Usein yrittäjä pohtii ennen markkinoinnin ja myynnin pohdintaan että mitenkä ne verot ja muut maksut? Tässä kohtaa kannattaa muistaa että rahaa ei tule, jos et tee myyntiä. Muista huolehtia oma laskutuksesi kuntoon, muista myös pitää huolta maksettavien laskujen maksusta tai ainakin pyytää lisää maksuaikaa, jos heikkoja hetkiä tulee eteen. Kaikesta selviää, kun on avoin ja puhuu. Mikäli et ole talousalan ammattilainen, suosittelen myös, että keskityt itse tekemiseen ja annat osaavien ihmisten hoitaa talousasiat. Turhaan kuluttaisit aikaasi stressaten talouden kiemuroilla kun voisit tehdä senkin ajan tuottavaa työtä.

Lopuksi, usko siihen mitä teet! Tee juttuasi omalla tavalla, älä usko ihan kaikkea mitä sinulle sanotaan, hyvässä ja pahassa. Päätä suunta ja kulje sitä kohti. Toisinaan menee syteen ja saveen, mutta siinä se yrittäjyys sitten vasta punnitaankin. Siitä voi vain lähteä eteenpäin ja oppia mokista, seuraavalla kerralla onnistutaan! Ja kun puristaa ja tuntuu ettei kulje, etsi rohkeasti apua. Ei ole häpeä pyytää apua. Avun vastaanottaminen se vasta oikeaa yrittäjyyttä onkin. Ei kaikkea pidä yrittää tehdä yksin. Ei edes yksinyrittäjän!

Antoisia yrittäjähetkiä!

Sanna Jylänki on pienyrittäjien asiantuntija, joka on yli 10 vuoden ajan sparrannut ja kouluttanut nimenomaan yksin- ja kaksinyrittäjiä. Viimeiset reilut viisi vuotta yrityksessään Redesan Oy. Sannan erikoisalueita ovat innostaminen, kannustaminen, verkottaminen, myynti, markkinointi sekä some. Sanna käsittelee aina ihmistä sekä yritystä kokonaisuutena, uusia, jopa hullujakin ideoita heitellen. Sanna on erityisen ahkera somettaja sekä verkkokouluttaja. Laajoista verkostoista on usein apua monelle asiakkaallekin.

www.redesan.fi

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

Vinkit Jaksamiseen 241

Vinkkejä jaksamiseen “joulukalenteri”

Vinkkejä jaksamiseen “joulukalenteri” Sannat päätti pistää iloiset päät ja ajatukset yhteen ja tarjoavat yhdessä asiakkailleen ja seuraajilleen jaksamisen joulukalenterin Redesanin perinteiseen tapaan WhatsAppin kautta. Sannat

Lue lisää
verkostoituminen

PIKAverkostoituminen!?

PIKAverkostoituminen!? Olet ehkä ollut monessa paikassa verkostoitumassa ja tiedät mistä on kyse. Mutta oletkos ollut pikaverkostoitumassa? Paitsi ehkäpä SpeedDating jutuissa 😉 Kuten ehkä tiedätte, on

Lue lisää
sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinointia, miksi?

Sisältömarkkinointia, miksi? Jatkuva mainosvirta on erityisesti sosiaalisen median saralla arkipäivää niin yrittäjille kuin kuluttajillekin. Päivittäin jopa tuhansille mainoksille altistuminen turhauttaa kuitenkin meitä kaikkia aina silloin

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!