Yrittäjä, johdatko itseäsi?

Yrittäjä, johdatko itseäsi?

– Itsensä johtaminen pienyrittäjänä

Julkaistu ensimmäisen kerran Mandare Oy:n blogissa.


Pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä, vaan kukaan ei käske! Miten saan aikaan yhtään mitään? Miten ehdin joka paikkaan yhtäaikaa.

Itsensä johtaminen on pääasiassa itsensä käskemistä jotta saisit aikaan jotakin.

Yksinyrittäjänä ja tämän kentän sparraajana tähän asiaan törmää vähän väliä. Hommat jää etenkin yrittäjyyden alkuvuosina helposti tekemättä, koska ei ole sitä pomoa joka käskee. Lisäksi tuntuu, että teet kauheasti asioita, mutta mitään ei tapahdu. On tämä yksin yrittäminen rankkaa ja vaikeaa!

Mitä sitten oikein voi tehdä että saisi hommat tehtyä? Tähän on yksi ainoa ratkaisu: päätä alkaa tehdä asioita! No, eihän se ole helppoa. Sinun on opeteltava päätöksentekoa ja itsesi käskyttämistä. Tämänkin taidon oppii jos vain tahtoo ja kaiken lisäksi kokemus tuo varmuutta.

Opettele myös suunnittelemaan, ei liikaa kuitenkaan, vaan ottamaan hetkiä jolloin listaat ylös määränpääsi ja mitä siihen tarvitset saavuttaaksesi sen. Tähän tarvitaan aikaa, aikaa mitä yksinyrittäjä helposti unohtaa käyttää oikein. Usein kuulee yrittäjän sanovan, ettei ole aikaa tehdä sitä ja tätä. Ei anneta aikaa oikeasti tärkeille tehtäville saatikka suunnitteluille. Jäädään vahingossa vaikkapa somen syövereihin, kun tärkeämpää olisi kirjoittaa uutta bloggausta blogiisi. Tai pohtia miten tuotteistaisit palveluitasi. Tai miten löytäisit uusia asiakkaita tai olisit yhteydessä vanhoihin asiakkaisiisi?

Yksinkertainen ohje itsensäjohtamiseen:

 1. Listaa kaikki asiat mitä pitäisi tehdä.
 2. Käy lista läpi ja aloita tärkeimmistä ja kiireellisimmistä tehtävistä.
 3. Opettele jättämään osa tehtävistä tekemättä – niistä mitkä eivät ole tärkeitä juuri nyt.
 4. Yrittäjän listat eivät lopu koskaan!
 5. Merkitse kalenteriisi työtehtäviä.
 6. Noudata kalenteriasi.
 7. Jos joudut siirtämään asioita kalenterissasi, pyri olemaan siirtämättä niitä kahta kertaa useammin. Muuten ne jäävät tekemättä.
 8. Opettele ottamaan itseäsi niskasta kiinni.
 9. Opettele myös relaamaan välillä.
 10. Muista, että jokainen ihminen on erilainen. Tunnetko itsesi?

Joskus kaikesta huolimatta innostus on lopahtanut, etkä edellisen listan läpi käymällä pääse silti eteenpäin.

Tällöin on hyvä ottaa irtiottoja. Lähteä pois työpisteeltä ja tehdä jotain ihan muuta, edes pieni hetki.

Millaisia irtiottoja?

 • Kilauta kaverille ja menkää kahville/teelle/jädelle.
 • Lue pätkä kirjasta.itsensajohtaminen
 • Pelaa kännykkäpeliä, jos se on juttusi.
 • Käy kävelyllä.
 • Laita korvanapit korville ja kuuntele musiikkia.
 • Lukaise uutisia.
 • Käy katsomassa mitä idolisi on puuhaillut viimeaikoina.
 • Istu hetki silmät kiinni, puhelin äänettömällä.
 • Käy yksin pienellä paussilla, vaikka tee kupposella.

Aikuisilla idoleita?

Usein kun luennoin ja puhun jaksamisesta ja innostumisesta, kannustan ihmisiä etsimään ja seuraamaan idoleita. Idolit ovat tärkeitä juurikin itsensäjohtamisessa:

 • Saat heiltä virtaa
 • Saat heiltä uusia ideoita
 • Jaksat taas uskoa arkeen ja tekemiseen
 • Saat kannustusta tekemisiin
 • Löydät oman innostuksesi uudelleen
 • Näet esimerkkejä
 • Löydät helpommin oman tiesi

Jos kuitenkin tuntuu, ettet yksin pääse eteenpäin, suosittelen sinulle kahta asiaa: Lähde opiskelemaan vaikkapa yrittäjän oppisopimuksella esimerkiksi yrittäjän ammattitutkintoa tai vaikka tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoa – tai sitten jotain ihan muuta. Opiskelu nimittäin opettaa jäsentämään tekemisiäsi. Toinen vaihtoehto, se nopeampi, on ostaa sparrausta ulkopuoliselta sparraajalta. Yksi sparraus ei toki vielä autuutta tuo, sillä edelleen pallo on sinulla. Sinun on löydettävä jostain se juttu, mikä pistää sinut aina vain ja uudelleen tekemään asioita. Kuka tai mikä toimii parhaiten ”persiille potkijanasi”?

Ja kyllä, välillä saa laiskotella, ja pitääkin. Muista opetella myös ajatusten nollaus, mutta ei viinalla eikä muilla huumausaineilla. Lue tästä lisää toisesta blogistani ja opettele tämä yrittäjän tärkein työkalu. ( linkitys: //www.redesan.fi/kannattaako-lomailla/ )

Itsensäjohtaminen lähtee pienistä askelista, niinkuin kaikki muukin yrittämiseen liittyvä. Ole armollinen itsellesi, mutta samaan aikaan vähän tiukkakin!

Aurinkoista kesää toivoopi sparraaja Sanna Jylänki, Redesan Oy!


sannajylanki_2016Sanna Jylänki on pienyrittäjien asiantuntija, joka on yli 10 vuoden ajan sparrannut ja kouluttanut nimenomaan yksin- ja kaksinyrittäjiä. Viimeiset reilut viisi vuotta yrityksessään Redesan Oy. Sannan erikoisalueita ovat innostaminen, kannustaminen, verkottaminen, myynti, markkinointi sekä some. Sanna käsittelee aina ihmistä sekä yritystä kokonaisuutena, uusia, jopa hullujakin ideoita heitellen. Sanna on erityisen ahkera somettaja sekä verkkokouluttaja. Laajoista verkostoista on usein apua monelle asiakkaallekin.

www.redesan.fi

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!