YYA – Ystävyys, yrittäjyys ja avunanto

YYA – Ystävyys, yrittäjyys ja avunanto

Yrittäjien yksinäisyys on tällä hetkellä todellinen ongelma. Yrittäjälle työ on iso osa elämää ja joskus ajatukset kiertävät kehää etenkin jos ne ovat painostavia. Miksi ystävät ovat yrittäjälle kultaakin kalliimpia ja miksi nimenomaan ei-yrittäjä ystävät ovat niitä kaikista arvokkaimpia?

Ensinnäkin ystävät muistuttavat sinua siitä, että yrityksesi ei ole koko elämäsi. Olet paljon muutakin; äiti, isä, puoliso, lapsi, sisko, veli, ystävä.. Työsi ei määritä elämääsi ehkä niin paljon kuin kuvittelet joten jos mahdollista niin älkää puhuko töistä kun kohtaatte seuraavan kerran vaan puhukaa niistä kaikista muista tärkeistä asioista.

Heidän ystävyytensä ei perustu yrityksesi menestykseen koska yrittäjyys on ylä- ja alamäkiä. Valitettavasti yrittäjällä voi olla hyvä-veli-verkostoja ja hyvän päivän tuttuja etenkin silloin kun toiminta on nousujohdanteista, mutta yleensä oikeat ystäväsi ovat tunteneet sinut jo silloin kun olet aloitellut toimintaasi ja ennen kaikkea ovat siinä silloin kun ajat ovat huonoja.

Ystävät näkevät paremmin kuka olet. He tuntevat perheesi, he tietävät mistä olet tullut. He näkevät vahvuutesi ja haasteesi ja osaavat oikealla tavalla käyttää näitä asioita viedäkseen sinua eteenpäin bisneksissäsi. He myös tunnistavat, milloin olet terve ja milloin et, joten jos ystäväsi on huolissaan jaksamisestasi, ota se vakavasti.

He tuovat perspektiiviä. He ovat yrityksen ulkopuolella ja samaistuvat kuluttajaan jolloin heidän mielipiteensä ja näkökulmansa on arvokkaampi kuin kanssayrittäjän joka ei välttämättä näe asioita niin kuin sinun asiakkaasi.

Lopuksi muutama vinkki niille jotka ovat yrittäjän ystäviä ja haluaisivat tukea toimintaa:

 1. Osta tuote tai palvelu ja jos pystyt niin maksa siitä täysi hinta
 2. Kirjoita arvostelu. Nämä ovat jokaiselle yrittäjälle arvokkaita
 3. Jaa tarjouksia somessa, voit tehdä jollekin muulle palveluksen
 4. Anna palautetta. Rakentava kritiikki vie toimintaa eteenpäin
 5. Kysy miten voit auttaa ja pidä huolta hänen jaksamisestaan

Jos ystäväpiirissä ei ole ketään avuksi yritystoimintaan niin meillä on onneksi tarjota päätä ja olkapäätä Redesanin sparraajaverkostossa. Omalta osaltani toivon, että yhteydenotto tulisi mahdollisimman matalalla kynnyksellä vaikka aluksi somen kautta koska yrittäjyyteen liittyvissä asioissa minä haluaisin olla sinun ystäväsi. Olisiko meillä hetki aikaa jutella?

Veera Anttila

Veera Anttila,

Verkkokauppayrittäjä, kauneudenhoitoalan ammattilainen, yrityssparraaja ja yrittäjän ystävä

FB Veera Anttila
IG anttilan_veera

PS. Suosittelen tsekkaamaan myös YritysMuuntamon! Sieltä löydät myös minun koulutusmateriaalia käyttöösi 💕

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

6 Responses

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olen sattumoisin “joutunut” näihin yrityskuvioihin. Toinen osapuoli omistaa yrityksen, minä avustan (päätekijä). Ikää on 68-73 v. haluaisin viettää jo eläkepäiviä 40-vuotisen työrupeaman jälkeen, mutta olen kiinni tässä. Jos lähtisin pois, yritys ei pysty toimimaan.
  Toinen osapuoli sanoo olevansa ihan “loppu”, mitä sitten tarkoittaneekaan. Myymistä olkisi syytä alkaa valmistella, kenties yritysmuodon muuttamista osakeyhtiöksi. Velkaa omistajalla on ihan riittävästi.
  Pattitilanne, sanoisin!

  1. Kiitos kommentistasi. Nämä on näitä yrittäjyyden tilanteita. Suosittelemme ottamaan yhteyttä esimerkiksi omistajanvaihdoskonsulttiin tai paikalliseen kehittämisyhtiöön, josta voisi saada apuja. Monessa paikassa menossa hankkeita, joiden kautta saa apuja.

 2. Kiitos viisaista ajatuksista!

  Yrittäjyyteni on tauolla, mutta vain tauolla. Tulen jatkamaan sivutoimisena yrittäjänä, kunhan elämä selkeytyyvuodoen vastoinkäymisten jälkeen.

  Yrittäjälle ystävät ovat kullanarvoisia juuri noista mainituista syistä, unohtamatta perhettä ja sukulaisia. Tuon esille tähän liittyvän näkökulman. Yrittäjäksi ryhtyminen on asioita, jotka myös erottavat oikeat ystävät turhista tuttavista siinä missä elämän kriisitkin.

  Aloittaessani yrityksen olen saanut paljon kannustusta ystäviltä. Siinä yhteydessä yhteydenpito erääseen ystäväperheeseen myös katkesi. He tivasivat yrityksen kannattavuutta ja selän takana miehelleni talon rouva (perushoitaja, eläkkeellä) laati oikein diagnoosin siitä, mikä psyykkinen häiriö minua vaivaa, kun moiseen ryhdyn.

  Ne ”ystävät” paljastivat todellisen luontonsa: manipuloiva, pahansuopainen, pinnallinen. Tuntuu loukkaavalta, että on pitänyt suurin sanoin ystävyydestä puhuvia oikeina ystävinä.

  Tiedän, että yrittäjyys asettaa parisuhteen koetukselle. Se on kestänyt. Myös oikeat ystävät ovat pysyneet mukana hyvinä ja huonoina aikoina.

  Oma ajakseni yrittäjälle: vaali todellista ystävyyttä ja oikeasti merkityksellisiä ihmissuhteita. Varaa aikaa ystävien tapaamiselle, perheelle ja parisuhteelle. Erota oikea ystävyys turhista tuttavista ja varsinkin vahingoittavista ihmisistä. Pidä myrkkytyypit loitolla elämästäsi!

 3. Hyvä kirjoitus Sanna. 24 hyvinvointiyrittäjyyttä takana ja suurikuluinen työtila Helsingissä meni koronarytäkässä vuokralle. Uusi paikkakunta ja yrittäjyyden suhteen uudisraivaajan työtä olisi taas tarjolla. Koin tämän vaiheen jo enkä millään jaksaisi aloittaa uudelleen. Vanha asiakaskunta onneksi kantaa. Tärkeintä yrittäjälle on voida Itse hyvin! Niinpä olen ladannut akkuja , nauttinut luonnosta ja ollut tilanteeseen nähden huoleton. Onneksi puskuri on säästetty ja yrittäjyydestä ei ole kiinni suuret menot eikä muita työntekijöitä ole. Suhteellisuus on tärkeää. MIKÄÄN ei ole tärkeämpää kuin huolehtia omasta hyvinvoinnista/ jaksamisesta. Muu seuraa perässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

Vinkit Jaksamiseen 241

Vinkkejä jaksamiseen “joulukalenteri”

Vinkkejä jaksamiseen “joulukalenteri” Sannat päätti pistää iloiset päät ja ajatukset yhteen ja tarjoavat yhdessä asiakkailleen ja seuraajilleen jaksamisen joulukalenterin Redesanin perinteiseen tapaan WhatsAppin kautta. Sannat

Lue lisää
verkostoituminen

PIKAverkostoituminen!?

PIKAverkostoituminen!? Olet ehkä ollut monessa paikassa verkostoitumassa ja tiedät mistä on kyse. Mutta oletkos ollut pikaverkostoitumassa? Paitsi ehkäpä SpeedDating jutuissa 😉 Kuten ehkä tiedätte, on

Lue lisää
sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinointia, miksi?

Sisältömarkkinointia, miksi? Jatkuva mainosvirta on erityisesti sosiaalisen median saralla arkipäivää niin yrittäjille kuin kuluttajillekin. Päivittäin jopa tuhansille mainoksille altistuminen turhauttaa kuitenkin meitä kaikkia aina silloin

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!