Päänä ja olkapäänä

Päänä ja olkapäänä

Yrittäjänä monesti huomaa olevansa aika yksin. Vaikka yrityksessäsi olisi työntekijöitäkin, joudut tekemään päätökset ja harmaatatulevaisuuden suunnitelmat aika omatoimisesti. Mihin suuntaan kannattaisi mennä? Ketä rekrytoida? Mistä uusia asiakkuuksien hankintakanavia? Millaisia verkostoja tueksi missäkin vaiheessa? Miten selvitä kuopista ja ylämäistä joita yrittäjäura toisinaan tuo eteen? Kuka ”potkii persuksille” ?

Haasteet ovat samat niin yksinyrittävällä, kuin monella isommankin firman vetäjällä, etenkin silloin, kun ei ole vielä kunnon sparraustiimiä tukena. Monesti ajatellaankin, että tiimi on vain isojen yritysten juttu, mutta ei, tiimi tai sparraaja pitäisi olla jossain muodossa jo pienen pienellä yksinyrittäjälläkin. Yrityssparraaja kulkee rinnallasi yrittämässä päänä ja olkapäänä. Hänelle voit kertoa ilot ja surut, kysyä mielipiteitä, organisoida tekemisiä, järjestää toimintoja, saada konkreettisia apuja niin kehittämiseen kuin asiakkuuksienkin hankintaan, myyntiniksejä, markkinointikeinoja ja arkisen yrityksen talouden pyörittämistä unohtamatta.

Sparraajan tai tiimin kanssa mietitään yhdessä suuntaa, katsotaan mihin laivaa olisi hyvä ohjata ja mihin ei. Millaisilla eväillä mennään eteenpäin vaikeidenkin aikojen ohi.

Tämä ei tarkoita sitä, ettetkö sinä itse tietäisi näitä asioita,  vaan että aina välillä työskennellessämme laput lipsahtavat silmille ja pyörimme samaa ympyrää pääsemättä eteenpäin. Yhdessä pähkääminen on tehokkaampaa ja tuloksekkaampaa. Teemme usein hulluna töitä päivät pääksytysten ja kadotamme rohkeuden kehittää tai unohdamme myydä ja verkostoitua. Tilanteen huomaa vasta kun tilauskirja on tyhjä ja pitäisi taas alkaa tehdä jotain myynnin tai kehittämisen eteen. Käyrät uhkaavat mennä alaspäin…

Tiimiä ei pidä pelätä, eikä vähätellä. Me kaikki tarvitsemme sparraajia ja tiimiä myös yksityiselämässämme, miksipä ei yrityksessäkin? Joskus tiimi voi olla oma puoliso, yrityskummi, sparraava yrittäjäkaveri (win-win etu) tai pienyrittäjyyden tunteva yrityssparraaja sopivan hintaisena ostopalveluna. Kasvuvaiheessa sopiva tiimi voi löytyä osakkaasta tai ulkoisesta hallituspartnerista. Jokainen näistä tukipalveluista sopii yrityksen kuhunkin kehitysvaiheeseen, mutta ovat melkeinpä välttämättömiä kasvua ja kehitystä ajatellen. Eikä se kasvu aina välttämättä tarkoita taloudellista kasvua tai henkilöstömäärän lisäämistä. Kasvua on myös yrittäjänä pärjääminen ja vakavaraisena toimiminen, asiakkuuksien kasvattaminen.

Jos et vielä ole kokeillut, olisiko nyt aika? Löydät varmasti yrittäjäsparraajan vaikkapa vain tunniksi pikasparrausta antamaan ja pääset näin katsomaan onko tästä sinulle hyötyä vai ei. Siitä saattaakin kehittyä yhteinen tie pitkäänkin yhteiseen matkaan. Sparrauksen on  siis tarkoitus tuottaa yritykseesi lisää rahaa ja lisää asiakkaita, mutta yhtälailla luomaan sinuun uskoa tulevaan ja innostumaan sparraajan avustuksella vaikeistakin asioista.

Uskallatko kokeilla?

Sparraavin kesäterveisin

sanna_jylanki

Sanna Jylänki, yrittäjän päänä ja olkapäänä


[wysija_form id=”1″]

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinointia, miksi?

Sisältömarkkinointia, miksi? Jatkuva mainosvirta on erityisesti sosiaalisen median saralla arkipäivää niin yrittäjille kuin kuluttajillekin. Päivittäin jopa tuhansille mainoksille altistuminen turhauttaa kuitenkin meitä kaikkia aina silloin

Lue lisää
swot analyysi

Miten SWOT analyysi auttaa markkinoinnissa?

Miten SWOT analyysi auttaa markkinoinnissa? Mikä on SWOT analyysi? Miten SWOT analyysi auttaa yrityksen markkinoinnissa? Miten SWOT analyysiä käytetään? Tarvitseeko pienyrittäjä SWOT analyysin? Siinäpä lista

Lue lisää
markkinointia maailmalla

Yhdessä maailmalle?

Yhdessä maailmalle? Haluatko olla mukana viemässä YritysMuuntamoa maailmalle ja saaden itsellesi näkyvyyttä samalla!? 👉Tehdäänkö yhdessä! Homman nimi on sellainen, että jätä yhteystietosi ja me postitamme

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!