Mitä pienyrittäjän on hyvä tietää perinnästä?

Mitä pienyrittäjän on hyvä tietää perinnästä?

Tuskin on olemassa yrittäjää, joka ei jossain vaiheessa taivaltaan ole kohdannut hampaiden kiristelyä asiakkaiden maksamattomien laskujen kanssa. Toisaalta ei taida olla myöskään yrittäjää, joka ei olisi saanut maksumuistutusta. Saatavien perintä on siten läsnä jokaisen yrittäjän liiketoiminnassa, toisilla toki useammin kuin toisilla.

Laskuista muistuttaminen koetaan tänä päivänä usein negatiivisessa valossa. Jokainen yrittäjä kuitenkin tietää miten tärkeää on huolehtia oman kassavirran toimivuudesta, jotta selvitään palkan maksamisesta, omista laskuista ja investoinneista. Perintä on osa yritysten taloushallintoa ja kassavirran hallintaa. Haluankin tuoda sen tällä tekstillä tutummaksi ja lähemmäksi jokaisen pienyrittäjän toimintaa. Perintää pystyy ennaltaehkäisemään hyvin tietoutta lisäämällä.

Miten perintäprosessi etenee?hinnoittelu

Yrittäjä voi toteuttaa saatavien perinnän joko itse tai yhdessä perintätoimiston kanssa. Muistutuksen lähettäminen ja asiakkaan puhelimitse tavoittaminen olisi jokaisen yrittäjän hyvä tehdä itse, jotta mahdollisilta epäselvyyksiltä ja väärinkäsityksiltä selvittäisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Kannattaa suhtautua puheluun kuin tekisit huolenpitopuhelun asiakkaalle, sillä yleisesti tästä selvitään keskustelulla ja uuden laskun lähettämisellä. Tyypillisin syy laskun maksamattomuuteen on erehdys ja huomaamattomuus.

Mikäli omat toimenpiteesi eivät kanna ja maksu jää edelleen saamatta, on hyvä miettiä perintätoimistokumppanin hyödyntämistä. Sen avulla säästät aikaa, energiaa ja usein myös hermoja. Lisäksi ammattimaisuus ja kolmannen osapuolen läsnäolo rauhoittaa tilannetta ja mahdollisia ongelmia pystytään käsittelemään puolueettomasti. Saatavien perintä on luvanvaraista toimintaa ja sen vuoksi perintää ei voi jatkaa kuka tahansa. Lupia on tällä hetkellä 121 yrityksellä ja jokaisella on oma toimintamallinsa toteuttaa perintää lain ja hyvän perintätavan puitteissa. Perintäkumppanin valintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä sinulle maksuton perintäkumppani voi pahimmillaan maksaa asiakassuhteen. Kannattaa selvittää miten perintä toteutetaan, miten sinun asiakastasi kohdellaan ja millaisia kokonaiskuluja perinnästä muodostuu. Jos koet, että toimintatavat ovat sellaiset, joiden jälkeen et itsekään jatkaisi asiakassuhdetta, niin ei siitä velallisasiakkaallesikaan hyvä fiilis jää.

Saatavien perintä jatkuu muistutuksen jälkeen maksuvaatimuksella (tunnetaan myös yleisemmin perintäkirjeenä). Vaatimuksessa muistutuskulujen ja viivästyskorkojen päälle lisätään myös saatavan perinnästä velkojalle ja perintätoimistolle aiheutuvat kulut. Jos maksuvaatimustakaan ei makseta ja velallisen kanssa ei onnistuta neuvottelemaan uudesta maksuajasta tai maksusuunnitelmasta, on velkojalla kaksi mahdollisuutta jatkaa asiassa: luottotappioksi kirjaaminen ja perinnän päättäminen tai oikeudelliseen perintään siirtyminen.

Juha Järvinen PerintäritariOikeudellinen perintä pitää nimensä mukaisesti sisällään saatavan kotiuttamiseksi tarvittavat oikeudelliset toimenpiteet. Se alkaa haastehakemuksen luomisella käräjäoikeuteen ja käräjäoikeuden tuomion jälkeen velallinen saa maksuhäiriömerkinnän tietoihinsa. Se säilyy 2-4 vuotta riippuen tulevaisuuden nuhteettomuudesta. Erityisesti kuluttajilla maksuhäiriömerkintä hankaloittaa asunnon ja luoton saamista merkittävästi. Yrityksillä se rajoittaa kaupan mahdollisuutta. Vahingossa maksuhäiriömerkinnän saaminen on mahdotonta. Tuomion jälkeen velallinen joutuu ulosmittauksen kohteeksi, jotta velat saadaan velkojille.

Vinkkejä parempaan luotonhallintaan

Käteiskauppa on ehdottomasti paras tapa huolehtia oman kassavirtansa toimivuudesta riskittömästi. Kun saat asiakkailta maksun välittömästi, minimoit luottotappion täysin. Selvennettäköön, että käteiskauppa ei siis tarkoita aina setelirahan ja kolikoiden siirtymistä vaan nykyään kortinlukijoilla toteutetaan suurin osa käteiskaupasta. Käteiskaupan ominaispiirre on valuutan vaihtuminen välittömästi. Erityisesti kuluttajakaupassa on järkevää suosia käteiskauppaa.

Laskuttaminen on aina luottokauppaa. Joka kerta, kun laskutat asiakasta on sinulla riski luottotappiosta asiakkaan maksamattoman laskun myötä. Tämän vuoksi luotonhallintaan on hyvä kiinnittää huomiota: pitkät maksuajat ja jo velkaantuneille myyminen lisäävät riskiä luottotappiolle. Asiakkaiden luottotiedot on syytä aina tarkastaa, jos asiakkaan maksukyky vähänkin epäilyttää. Asiakastieto tarjoaa tähän erittäin kattavasti apua. Suurissa maksuissa luottotietojen tarkastaminen on lähes ehdottomuus: jos myyt tuotteen 10% katteella, joudut yhden kärsityn luottotappion vuoksi myymään kymmenen uutta tuotetta, jotta luottotappio on kuitattu ja voit jatkaa kannattavan myynnin tekemistä. Ja tämäkin on vain karkea arvio, koska myynnin lisäämisestä aiheutuu aina lisää välillisiä ja välittömiä kuluja.

Kuinka paljon asiakkaille antaa maksuaikaa? Yleisesti kannattaa toimia mahdollisimman lyhyellä maksuajalla, sillä mitä pidemmän maksuajan annat asiakkaillesi sitä pidempään raha on korottomana pois omasta kassastasi. On tietenkin hyvä ymmärtää, että maksuajat antavat joustavuutta ja yrityskaupassa on yleistä hallita kokonaisuutta sovituilla maksuajoilla. Jos kuitenkin joudut itse maksamaan omat laskusi 7 pv tai 14 pv maksuajoilla, ei sinun kannata odottaa omia saataviasi 30 päivää. Tällöin saatat itse olla maksuvaikeuksissa.

Omasta maksuvalvonnasta kannattaa tehdä säännönmukainen prosessi. Laskuta säännöllisesti ja jos asiakkaiden maksut viivästyvät, muistuta niistä mahdollisimman pian. Muistutuksiin ei aina tarvitse lisätä kuluja ja ne voi hyvin lähettää myös sähköpostitse. Muista siis kaupantekohetkellä selvittää asiakkaan toimiva sähköpostiosoite nopeuttaaksesi prosessia. Lindorff on tehnyt erinomaisen sivuston kuluttajasaatavien perintäprosessista: http://maksumyohassa.fi/. Mikäli tiedät jo muistutusvaiheessa käyttäväsi tiettyä perintätoimistoa apunasi, voit ilmoittaa muistutuksessa prosessin siirtyvän heidän huomaansa mikäli laskua ei uuteen eräpäivään mennessäkään onnistuta hoitamaan. Tämän myötä asiakkaasi tietää mahdollisten kulujen kasvusta ja jatkotoimenpiteistä etukäteen.

Perintäalan hinnoittelu on varsin sekavaa

Toimeksiantajapalkkio, velalliskulut, perintäkulut, toimeksiannon kirjaamismaksu, luottotappioksi kirjaamismaksu, perinnän keskeytysmaksu jne. Kun itse tarvitset apua saatavien perintään, on meillä perintätoimistoilla mitä sekavampia listauksia palvelumaksuista. Välillä tuntuukin, että kokonaisuuden hahmottaminen on erittäin vaikeaa. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että maksutonta perintää ei ole olemassakaan. Viulut maksaa aina joku, ja ”maksuttomassa perinnässä” maksajana toimii yleensä velallinen. Silloin on hyvä selvittää, miten suuri on velalliskulu, jonka sinun asiakkaasi maksaa. Mikäli et saa tuohon järkevää vastausta, siirry suosiolla kysymään apua toiselta perintätoimistolta, mikäli asiakassuhteesi on sinulle tärkeä.

Lopuksi on hyvä muistaa yksi tärkeä elämänohje: Hyvä tulee hyvän luokse. Tämä sanonta toimii myös laskujen maksamisessa, sillä kun itse huolehdit laskujen maksustasi täsmällisesti, keräät ympärillesi yrittäjiä ja asiakkaita, jotka toimivat samoin.

Saanko minä auttaa sinua luomaan toiminnallesi sopivan luottostrategian, jotta pystyt tekemään kestävää ja tuloksellista liiketoimintaa? Tarjoan apuni maksutta käyttöösi, joten jos sinulta löytyy 30 minuuttia aikaa, niin soittamalla minulle saat parhaat vinkkimme käyttöösi.

Lue myös Sannan kirjoitus Asiaa perinnästä ja laskurahoituksesta

Terveisin,

Juha Järvinen

Kirjoittaja toimii yrittäjänä sekä myynti- ja markkinointijohtajana Perintäritari Oy:ssä

https://perintaritari.com/

https://www.linkedin.com/in/juhajuhajarvinen/

Olen toiminut Perintäritari Oy:n toisena yrittäjänä sukupolvenvaihdoksen myötä vuoden 2017 alusta. Olen hitaasti helsinkiläistynyt seinäjokinen nuori mies, jonka intohimona on yrittäjyys ja jalkapallo. Minulle on tärkeintä auttaa yrittäjiä tekemään menestyksestä liiketoimintaa. Luotonhallinta vaikuttaa suoraan yrityksen kassavirtaan, jonka vuoksi sen kehittäminen ja tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Jalkapallossa tavoitteeni on pitää oma pää puhtaana.

Redesanin Sanna toimii myös perintä ja laskurahoitus asioiden kanssa. Lue lisää täältä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!