Mikä vaikuttaa ajankäyttöösi?

Mikä vaikuttaa ajankäyttöösi?

AJAN USKOMUKSIA

Yrittäjänä tiedät, että aikaa on riitettävä mitä moninaisempiin tehtäviin. Ja joskus voi käydä niin, että emme ole osanneet varautua ennakoimattomiin tilanteisiin. Yrittäjä tai ei, aina voi tulla tilanteita, joita emme ole osanneet odottaa, vaikka millaisia suunnitelmia ja varasuunnitelmia olisimme tehneet.

Kuinka sitten toimimme, kun tämä yllättävä tilanne sattuu kohdalle? Moni yrittäjä on ollut yllättävän tilanteen edessä useamman kerran viimeisen vuoden aikana. 

Olemme ihmisinä erilaisia ja siitä johtuen myös ajankäyttömme on erilaista ja reagoimme eri tavalla yllättäviin tilanteisiin. Toiset toimivat heti ja ripeästi, toiset hitaasti ja harkiten, toiset saavat energiaa vastoinkäymisistä, toiset lamaantuvat. Toimintamme on hyvin yksilöllistä. Yrittäjä tekee yrityksestään oman näköisensä. On luonnollista, että haluamme ympärillemme ihmisiä, joilla on samanlainen tapa toimia ja samanlainen aikakäsitys kuin itsellämme eli vahvistavat omaa näkemystämme.

Tunnistatko omat uskomuksesi?

Oletko koskaan kyseenalaistanut käsityksiäsi esimerkiksi ajasta? Yrittäjän työ on monipuolista. On paljon tehtäviä, jotka eivät näy asiakkaalle, mutta ovat pakollisia yrityksen toiminnan kannalta. 

Voit palkata työntekijöitä tai ostaa palveluita muilta tekemään ne työt, jotka eivät ole itsellesi luontaisia tai eivät kuulu ydintoimintaasi. Kuten esimerkiksi kirjanpitopalvelut. Mutta on paljon pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä, joiden on vain selvittävä itse kaikesta, koska ei ole resursseja ostaa palveluja. Mutta, onko se aina totta? Kuten aikakäsityksiään, voi myös kyseenalaistaa ajatuksia siitä, miksi teen kaiken itse. On tilanteita, että aika tai raha ovat esteenä. Mutta ei aina. Esteenä voivat olla omat uskomuksemme.

Tehdäänpä pieni harjoitus

Täydennä seuraavat lauseet. Älä mieti liikaa, kirjoita paperille mitä ensimmäiseksi tulee mieleesi. 

 • Aika on… 
 • Ajanhallinta on… 
 • Kiire on… 
 • Stressi on…
 • Kalenteri on… 
 • Vuorokausi on… 
 • Päiväni ovat… 
 • Elämäni on… 
 • Ahkeruus on… 
 • Tehokkuus on… 
 • Laiskuus on… 
 • Suunnitelmallisuus on… 
 • Läsnäolo on… 
 • Rentoutuminen on… 
 • Hyvä ihminen on… 
 • Minun on vaikea… 

Miltä vastauksesi näyttävät? Pysähdy jokaisen väittämän kohdalle ja mieti, mitä se tarkoittaa sinulle käytännössä. Kysy itseltäsi, mistä nämä vastaukset kumpuavat. Ovatko ne totta? Kuka niin väittää? Oletko omaksunut ne totuudeksi, koska lapsuudessasi joku on niin sanonut?

Kun sinulla on vahva mielipide jostakin asiasta, kuten esimerkiksi laiskuudesta, mieti mistä tämä näkemys kumpuaa. Jos olet sitä mieltä, että yrittäjän täytyy olla aina töissä tai yrittäjä ei voi pitää lomaa, kyseenalaista nämä väittämät.  Ovatko nämä väittämät oikeasti totta, vai onko sinut kasvatettu uskomaan, että tämä on totuus? Etkö oikeasti tiedä yhtään yrittäjää, joka viettää kesälomaa?

Onko tämä totta?

Harjoittele kyseenalaistamaan asioita, joita olet pitänyt totuutena. Vähitellen opit huomaamaan, miten paljon olemme omaksuneet asioita totuutena, vaikkei niillä ole totuuden kanssa mitään tekemistä.

Mielenkiitoista matkaa uskomusten maailmaan.

jaana soikkeli

Jaana Soikkeli on Life Coach ja yrityssparraaja, jolla on pitkä kokemus yritys- ja liike-elämästä. 

https://www.redesan.fi/tuote/yrityssparraus-jaana-soikkeli/

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!