Mitä on sparraus?
Tässä tekstissä kerron kolmesta eri näkökulmasta mitä on sparraus. Tekstiä varten on haastateltu Sanna Jylänkiä, Redesanin perustajaa, kahta sparraajaa Sirpa Rossia ja Sara Savolinta sekä asiakasta Maarit Jantusta. Redesan Oy on perustettu Sannan toimesta 8 vuotta sitten (vuonna 2011) auttamaan pienyrittäjiä.
Sanna Jylänki, Yrittäjä
Sparraus ei ole konsultointia vaan sparraus, innostaa, kannustaa ja rohkaisee yrittäjää pääsemään eteenpäin. Se on erilaisten asioiden pallottelua, jossa ihminen on keskiössä ja jossa autetaan ihmistä. Sparrauksessa toimitaan olkapäänä, jota vasten voi iloita, surra, kiukutella ja jopa itkeä, tärkeintä on saada ajatukset pois mielestä. Sparraaja auttaa jäsentämään päässä pyöriviä ajatuksia ja Sanna ostaa itsekin omilta ja ulkopuolisilta sparraajilta apua. Sparraaja ei pysty sparraamaan itse itseään.
”Sparraaja toimii kirittäjänä, kannustajana, innoittajana, kirittäjänä, rohakaisijana, eteenpäin tuuppajana sekä persuksille potkijana, jolle voi oksentaa ajatuksensa”
Sparrausta tarvitsevat kaikki ihmiset, että arjessa jaksetaan paremmin. Sparraus liittyy jaksamiseen ja itsensä johtamiseen ja jokainen tarvitsee jonkun, kenen kanssa jutella. Sparraajakoulutukset on aloitettu vuonna 2018 ja sparrattava ohjataan aina oikealle henkilölle, jolta saa parhaan avun. Yleisin sparraus aika on 30-60 minuuttia. Sparraus toteutetaan pääsääntöisesti webinaarina Skypen tai puhelimen kautta. Sparraus on puolin ja toisin keskustelua, eikä kirjallisia raportteja.
”Sparraus on nopea apu arkeen”
Sirpa Rossi, Sparraaja. Sara Savolin, Sparraaja
Sirpa on toiminut sparraajana elokuusta 2018 asti. Hän on itse aloitteleva yrittäjä ja toimii verkostomarkkinoinnin alalla. Häneltä saa apua ja kannustusta aloittelevat yrittäjät. Sirpa kannustaa uusia yrittäjiä, jotka pohtivat, että pystyykö ja uskaltaako perustaa yrityksen. Hän on intohimoinen opiskelija ja haluaa auttaa ja tsempata muita ihmisiä, joten päätyi sitä kautta sparraajaksi. Kokee sparrauksen tärkeänä apuna muille ja auttaa pystyy jopa 15 minuutissa. Sirpa haluaa olla muille yrittäjille esimerkkinä pelkojen ylittämisestä.
”Saan itsekin hyvän mielen, kun asiakkaalla on hyvä mieli”
Sara on toiminut sparraajana keväästä 2018 asti ja kuvailee itseään sarjayrittäjäksi. Hän toimii kasvuyrityksissä monessa roolissa ja antaa sparrausta tiimityöskentelystä, itsensä johtamisesta, ajan hallinasta sekä tavoitteiden ja unelmien asettamisessa. Sara haluaa auttaa ihmisitä ja sparraus tuntui sopivalta väylältä siihen. Pienyrittäjänä hän pystyy myös itse samaistumaan tilanteisiin. Suurin syy sparraajana toimimiseen on auttamisen halu. Sparraajana työskentely on antoisaa molemmin puolin.
”On kiva nähdä, kun asiakkaan ajatukset selkeytyvät ja silmät loistavat”
Molemmat sparraajat ovat käyneet Redesanin järjestämän koulutuskurssin verkossa. Kurssin pystyy hoitamaan omassa tahdissa, kunhan tehtävät on tehty ennen kuin ryhtyy sparraajaksi. Sara kävi webinaaripohjaisen koulutuksen, jossa live sessioiden aikana pystyi osallistumaan keskusteluihin tai nauhoitteet katsoa jälkikäteen, jos ei pystynyt juuri sillä hetkellä osallistumaan. Sirpa puolestaan teki koulutuksen omassa tahdissa, silloin kuin se itselle pienten lasten äitinä sopi aikatauluun.
”Kiva ja hyödyllinen koulutus”
Suurin haaste sparraajana on saada itselle sparrattavia asiakkaita ja myydä omaa osaamistaan. Yleensä pienyrittäjät eivät halua maksaa sparrauksesta, vaan he ajattelevat selviävänsä itse tai kysyvät neuvoja henkilöiltä, jotka eivät välttämättä osaa auttaa. Sparrauksesta saa vertaistukea ja Sara toivoo, että ihmiset lähtisivät rohkeasti mukaan, vaikka se vähän maksaakin, koska sparraus maksaa itse itsensä takaisin. Sparrattavan on uskallettava olla sparrattavana ja puhua ongelmista.
”Sparraus on antoisaa ja opettavaa”
Maarit Jantunen, asiakas
Maarit Jantunen on toiminut yrittäjänä 13 vuotta. Hän on ratkaisukeskeinen valmentaja ”oivalluttaja” ja sparrausta hän on ostanut monta kertaa. Ensimmäisen kerran hän osti sparrausta vuonna 2016 ja silloin sparrausta yrityksen kehittämiseen ja uuteen yritys ideaan. Kokee tarvitsevansa eniten sparrattavalta olkapäätä. Sparraaja kannustaa, kun tuntuu ettei itse enää osaa toimia. Sparrauksesta saa neuvoja ja voimavaroja. On ostanut sparrausta, koska ei jaksanut pähkäillä itse ja tarvitsi eri näkökulmaa henkilöltä, jolla on tietoa ja taitoa. Sparraajalta saa toisen näkökulman ja vinkkejä, kuinka jatkaa. Maarit kokee, että Redesanissa lähestytään yksinyrittäjyyttä maanläheisesti ja, että yrittäjyys olisi liian vaikeata tai, että siihen olisi vain yksi oikea tapa.
”Ihminen tarvitsee ihmistä ja sparrauksen avulla saa tarvittavaa vertaistukea”
Sparraus on tapahtunut Skypen kautta, ja Maaritin mielestä se toimii hyvin sillä tavalla. Skypessä näkee toisen eleet ja ilmeet sekä pystyy hyvin keskustelemaan toisen kanssa. Sparrausta otetaan harvoin silloin, kun kaikki on hyvin. Jokainen sparrauskerta on vienyt askeleen eteenpäin. Sparrauksesta on saanut uskoa ja toivoa siihen, että voi onnistua, mikä on tärkeä voimavara yrittäjälle. Tilanteissa, joissa samaa asiaa on pähkäilty päiviä ja viikkoja, voimavarat kuluvat väärin asioihin, kun ne voisi keskittää yrityksen kehittämiseen. Sparrauksen avulla pääsee eteenpäin ja löytää ratkaisut ongelmiin nopeammin ja helpommin. Sparrauksen avulla yrittäjän ei tarvitse olla yksin.
”Sparraus maksaa itse itsensä takaisin, kun aikaa vapautuu muuhun.”
Tutustu sparraajiin uusilla sivuilla.
Kirjoittajan esittely
Olen Johanna Jalo ja opiskelen Vaasan yliopistossa markkinoinnin johtamista. Olen 26-vuotias ja sosiaalinen media on lähellä sydäntäni. Sosiaalisen median lisäksi lähellä sydäntäni on koirat, leipominen ja urheilu. Vapaa-aikani meneekin paljon leipoessa ja urheillessa. Kirjoitan teille tänne blogiin pari postausta vieraskynänä ja ensimmäisen postauksen aiheena on Instagramin käyttö.