Yrittäjätarina Sanna Jylänki

Ensimmäistä kertaa, 10-vuotisen yrittäjäuran aikana Redesanin Sannan oma yrittäjätarina. Pitkä, mutta vaiheikas ja kasvattava. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Toimistokissa-blogissa.


 

konkurssiMinusta ei ikinä pitänyt tulla yrittäjää. Tiesin liikaa. Olin nähnyt liikaa, tai ainakin tarpeeksi paljon ikäviä puolia. Vaikka olenkin yrittäjäsuvusta ja perheestä, katsoin että on oltava todella hyvä idea että yrittäjäksi kannattaa lähteä. Näistäkin tarinoista huolimatta, en ole enää 10 vuoteen muusta puhunutkaan kuin yrittäjyydestä. Ehkäpä ajattelu onkin terveempää näin, kun tiedän ettei se ole todellakaan ruusuista ja vaatii äärimmäisen paljon työtä onnistuakseen. Epäonnistumisia ja onnistumisia. Iloja ja suruja. Pettymyksiä ja voittoja. #yrittäjäarkea.

Olin nähnyt konkursseja suvussani, talojen pakkohuutokauppoja, jopa kotini menettämisen konkurssin jälkeen. Mokailuja ja dokailujakin. Toisaalta merkantin ja merkonomin opinnoissani olin myös hyvin tietoinen mitä yrityksen pyörittäminen noin suunnilleen olisi. Jo ylä-asteella olin äärimmäisen kiinnostunut kaupallisista aineista. Ensimmäinen liiketoimintasuunnitelmani olikin DriveIn Ravintola Kuopion Toriparkkiin 😀 – opettajaa nauratti idea, mutta siitä ne hurjat ideat ovat saaneet alkunsa. Miksipä ei? Toimintasuunnitelmassa ei sinänsä mitään isompaa vikaa ollutkaan.

rede_portugaliOlin koulussa keskinkertainen oppilas, numerot 5-8. Paitsi musiikki 9 ja ATK 10, konekirjoitus 10 ja kaupalliset 9. Niin ja mantsan tutkielmani 8. luokalla, josta sain numeroksi 10++:n. Tuo tutkielma käsitteli Portugalia, joka tarinan myöhemmässä vaiheessa näyttelee isompaakin osaa. Lapsena minusta oli myös ihanaa suunnitella kaikenmaailman juttuja, mm. pelloille leirintä-alueita jne. Tai unelmoida ainakin. Yrittäjyys lienee siis verissä kuitenkin.

Niinpä tavattuani nykyisen mieheni, joka oli jo, mitäs muuta kuin yrittäjä, päädyin ensin hänen firmaansa töihin ja muutaman vuoden päästä eräänä yönä mietin että jotain haluan tehdä, kotoa käsin. Olen aina halunnut tehdä asioita eritavalla. Olen jotenkin inhonnut sitä että kaikki tehdään samalla tavalla ja siten kuten toiset. Minustahan piti tulla auto-asentaja tai rekkakuski tai jotain. No, IT-ihastus onkin vienyt mennessään. Vanha kunnon ATK!

Lukion jälkeen teinkin oppisopimuksella merkantin ja atk-merkonomin tutkinnot. Oppisopimus on aina sopinut minulle, tekemällä oppien. Ei vain lukemalla. Tätä kaavaa noudatan myös kouluttajana ja sparraajana. Vaikka kädestäpitäen!

Tekemistä pohtiessani tuona yönä, olivat vaihtoehdot alusvaatebisnes tai seksitarvikkeet. No, päädyttiin miehen kanssa pohtiessa, että ehkä ”siveellisempi” on valita alusvaatteet. 1.2.2006 sitten sain yrityksen rekisteriin. Sattuupa niin että tuo päivä on samalla myös syntymäpäiväni. Meneepähän kerralla kaikki juhlat!

Alkuun lähdettiin yksinkertaisesti tmi Sanna Jylänki –nimellä. Tarkoitus oli tehdä nettisivuja, mutta näitä ehdin tehdä vain yhdet, kun alusvaatebisnes fränkkärityyppisessä ketjussa vei kokonaan mukanaan viideksi vuodeksi. Pian myyjästä tuli tiimipäällikkö ja parin vuoden päästä aluejohtaja. Tuolloin käynnistyi myös osakeyhtiöni SanWear Oy, jossa luotasin maaliskuun 2011 loppuun asti jopa 50 alaisyrittäjää, tukkuliikettä sekä kaikkien yrittäjieni yritysten perustamisia, myyntityötä, markkinoinnin ohjausta, talouden ohjausta jne. Suostuttelin ihmisiä yrittäjiksi ja tein monesti kaiken heidän kanssaan myös kädestä pitäen opettaen tarvittaessa. Tuo aika opetti minulle tosi paljon. Pidin työstäni todella, pidin ihmisistä ja tiimeistä ja ihmiset pitivät toimintatavoistani.

Vuonna 2010 aloin kuumeilla oudosti. Syksyllä olin väsynyt ja jokseenkin turhautunutkin välillä. Jossain on vikaa, mutten tiennyt missä. Aloin pohtia tulevaisuuttani uudelleen. Tuona syksynä eksyin Tiimiakatemian tilaisuuteen, jossa puhujana oli Lisa Sounio, Brändikäs kirjan kirjoittaja. Tämä tilaisuus sai minut syttymään. Haluan olla jotain samanlaista! Olla esillä ja brändätä! Innostuin lisää kirjaa lukemalla. Samaan aikaan olin vain väsyneempi ja väsyneempi. Samalla päätin tehdä muutoksen: lähden omille teilleni, auttamaan kaikkia yrittäjiä. Iloitsin ja surin samaan aikaan. Olin ajatellut tehdä alusvaatebisnestä pitkään ja tunsin että olen pettänyt yrittäjäni. Jätin heidät.

mihinmenna_yrittajaPari viikkoa surin ”epäonnistumistani”. Tai niin sen silloin tunsin. Jälkeenpäin tiesin sen olevan rohkeutta mennä eteenpäin kun siltä tuntuu.

Sairastelin, muttei edelleenkään löytynyt syytä. Sain jopa masennusdiagnoosin, mikä tuntui täysin absurdilta. Olenhan ollut aina jopa yltiöopitimistinen ja elämän myönteinen eteenpäin menijä. Myöhemmin tähän löytyykin oikea syyllinen: silloisen toimistoni sisäilmaongelmat.

Redesan sai alkunsa huhtikuussa 2011. Mietin mitä haluan ja mitä osaan. Halusin jotain erottuvaa, erilaista, rohkeaa, jotain missä saa tavata ihmisiä, kouluttaa ja opastaa. Jotain voimakkaan lilaa! #jotainlilaa siis.

Ostin heti alkuun Rauhaniemen Katilta Dot Designista sparrauspäivän ja tuo päivä muuttikin elämäni. Rohkea sparraajan ura sai alkunsa, vaikkei sparraaja sanaa tuolloin vielä käyntikortissani lukenutkaan. Siirtyminen suoraan alusvaatebisneksestä konsultiksi ei ole kovinkaan helppo loikkaus, noin niin kuin ulospäin. Ei ole näytettäviä referenssejä juurikaan, eikä näissä hommissa minua tunneta tarpeeksi. Siispä oli vain luotettava pöhinän voimaan. Panostin nettisivuihin, logoon, käyntikortteihin, someen ja blogiin. Näillä se uskottavuus tehdään. Ja niin tehtiinkin. Vuosien työllä. Sen tiesin jo lähtiessäni liikkeelle Redesanin kanssa.

Ainiin, mistä nimi? Se oli kolmen tunnin kotisohvatyöskentely. Halusin että nimi ei muistuta helposti mitään, mutta tuntuu kivalta ja on helppo kirjoittaa. Ensimmäinen vaihtoehto oli CoutSan, mutta se olisi ollut vaikeaa tavata joka paikkaan. Verkostoituminenhan on ollut aina yksi tärkein juttu ja niinpä sanakirjaa selaamalla löytyi Portugalin kielestä sana Rede – verkostot. Lisäksi vielä san loppuun pehmentämään asiaa. Syntyi Redesan Oy. Portugalista… jos vielä muistat mitä aiemmin kirjoitin. Kun tästä joskus kasvaa iso juttu, vien porukkani Portugaliin. Näin päätin.

Reilut viisi vuotta ovat takana yrityssparraajan elämää ja edelleen tämä on unelma-amattini. Ammatti jonka loin itse. Intohimostani yrittäjyyttä kohtaan. Jokainen päivä opettaa, niin ylä- kuin alamäetkin. Alkuvuodesta 2016 löysin myös pitkään etsimäni osakkaan, toisen minän, DI Eliisa Moilasen Varkaudesta, ja nyt yhdessä pistämme sparriparina yritykset kuntoon! Ja lisää verkostoihimme mahtuu, aina. Otahan siis yhteyttä jos jaksoit lukea tämän maratooni jutun loppuun saakka.

Se mikä ei tapa, se vahvistaa – ja huomenna on aina uusi päivä. Uskalla siis yrittää!


redesan_sannaKirjoittaja on yrityssaprraaja, Sanna Jylänki, Redesan Oy:stä. Sanna on erikoistunut yksin- ja kaksinyrittäjien sparraamiseen. Päänä ja olkapäänä, eli yrittäjäarjessa eteenpäin hellästi ”persiille potkien”. Sannan sparrauksessa ihminen on aina kokonaisuus, liiketoiminta mukaan lukien. Myynti, markkinointi, verkostoituminen, some, talous ja jaksaminen.

 

Lue myös toisen Redesanin osakkaan, Eliisan yrittäjätarina.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

karsiminen

Karsi ja kiteytä

Karsi ja kiteytä Elämä on usein erilaisten asioiden suorittamista hengästymiseen asti. Useimmilla meistä on erilaisia velvollisuuksia työn, perheen ja vapaa-ajan tiimoilta. Mistä sitten voi tietää,

Lue lisää
näkyvyyttä facebookkiin

Lisää näkyvyyttä Facebookkiin!

Lisää näkyvyyttä Facebookkiin! Tässäpä pieni vinkkivideo, miten saat yrityksellesi tai yhteisösivullesi lisää näkyvyyttä Facebookissa. Tykkää ja kommentoi toisia yrityksiä yrityksenäsi. Muista tässä kohtaa mukavat kannusteet

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!