Yrittäjä, muista nämä 5 luontoisetua

Yrittäjä, muista nämä 5 luontoisetua

Yhtiö voi antaa yrittäjille ja työntekijöille palkan lisäksi luontoisetuja, joita myös usein työsuhde-eduiksi kutsutaan. Tässä blogipostissa aihetta käsitellään yhden henkilön osakeyhtiön yrittäjän näkökulmasta, vinkkejä voidaan kuitenkin soveltaa myös suurempiin yrityksiin sekä muihin yhtiömuotoihin. Teksti käsittelee aihetta kuitenkin pintapuolisesti, ja suosittelemme olemaan yhteydessä tilitoimistoosi ennen edun ottamista käyttöön. 

Mitä ovat luontoisedut? 

Luontoisetu on jonakin muuna vastikkeena kuin rahana maksettava palkka tai rahapalkan lisäksi suoritettava etu. Luontoisetuja ovat esimerkiksi asunto-, auto-, puhelin- ja ravintoetu. Nämä edut otetaan huomioon henkilöverotuksessa rahamääränä, jonka suuruuden verottaja vahvistetaaa vuosittain. Mikäli yhtiö yrittäjälle edun, niin tämä huomiodaan verotusarvon suuruisena palkan päälle. Eli jos palkkasi olisi vaikka 3000€ ja saat yhtiöltäsi puhelinedun, niin verottaja laskee verot summasta joka sisältää palkan + edut. Eli tässä tapauksessa 3020€ (palkka + puhelinetu, jonka verotusarvo on kiinteä 20€). 

Käsittelemme tässä blogipostissa viittä etuutta: puhelinetu, tietoliikenne-etu, lounasetu, liikunta- ja kulttuurietu, matkalippu- ja pyöräetu. Niiden lisäksi yrittäjän on hyvä perehtyä myös asuntoetuun ja autoetuun. 

Puhelin- ja tietoliikenne-etu
Puhelimesta ja sen liittymästä syntyvän edun arvo on aina 20€, joka lisätään palkan päälle. Edun arvo ei muutu, vaikka puhelimesi ja liittymäsi yhteenlaskettu kuukausiveloitus olisi merkittävästi enemmän. Eli saadakseen kaikki irti edusta, kannattaa hommata mahdollisimman hyvä puhelin ja liittymä työvälineiksi. Yhtiö voi maksaa myös yrittäjän kotona olevan internet-yhteyden ilman, että siitä syntyy verotettavaa tuloa. Eduissa on kuitenkin tärkeä huomata, että laskussa tai kuitissa pitää lukea yhtiön nimi ja maksajana pitää toimi yhtiön. Yhtiö ei voi korvata yrittäjälle hänen itse tekemiään ostoksia tai tilauksia etujen suhteen. 

Lounasetu
Yritys voi maksaa yrittäjän lounaat työpäivinä aina 10,90€ hintaan saakka, ja näistä syntyy verotettavaa tuloa yrittäjälle ainoastaan 75% eli 8,18€. Lounaan saa maksaa vain toteutuneiden työpäivien mukaan ja myös lounasedussa on hyvä huomata, että yrittäjä ei voi maksaa lounaitaan henkilökohtaisesti ja korvata niitä myöhemmin, vaan laskutettavan tahon pitää olla yritys suoraan. Mikäli tilaat palvelun esimerkiksi lounaskorttiyhtiöltä, niin kannattaa tarkistaa syökö palvelumaksut edun hyödyn. 

Liikunta- ja kulttuurietu
Edun tarkoituksena on auttaa yrittäjää jaksamaan paremmin, ja se on myös todella rahallisesti hyödyllinen etu: yhtiö voi tarjota yrittäjälle verotonta liikunta- ja kulttuurietua 400€ arvosta vuodessa.Tässäkin edussa on tärkeä muistaa huomioida, että laskussa tai kuitissa pitää näkyä maksajana yritys.

Matkalippu- ja pyöräetu
Yhtiö voi tarjota luontoisetuna mahdollisuuden saapua työpaikalle julkisella liikenteellä tai pyörällä. Yhtiö voi tarjota 3200€ edestä matkalippuja ilman, että tästä syntyy työntekijälle verotettavaa hyötyä. Tämä 3200€ voi sisältää 1200€ kuluja per vuosi työsuhdepyörästä. Pyörän verotusarvo lasketaan jakamalla pyörän kulut todennäköisillä käyttövuosilla. Eli on mahdollista ostaa työsuhdepyörä, jonka hinta 3600€ ja todennäköinen käyttöikä 3 vuotta. Tällöin vuosittain verohyöty on tuen piirissä (3600€/3v=1200€/v). 

Tämä blogiposti on vain pintaraapaisu yrittäjän luontoisetujen maailmaan, ja suosittelemmekin perehtymään verottajan ohjeisiin luontoiseduista tai käymään asiaa läpi tilitoimistosi kanssa. 

Select Financial Services on konsultoiva tilitoimisto, joka tukee asiakkaitaan tilanteessa kuin tilanteessa. Autamme lakisääteisen kirjanpidon lisäksi rahoitushakemuksissa, liiketoiminnan kehittämisessä sekä yllättävissä liiketoimintaympäristön muutoksissa. Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, mutta tarjoamme sähköisiä tilitoimistopalveluita ja kirjanpitoa digitaalisten työkalujen avulla ympäri Suomen. Kirjoittaja Arttu toimiii liiketoimintakonsulttina Selectillä. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!