Vuosi elämästäni – yrittäjän alkutaival

IMG_5795Ensimmäinen vuosi yrittäjänä takana. Aikaisemmin kuvittelin, että olisin ihminen, jolta puuttuuyrittäjähenkisyys kokonaan. Sen sijaan julkinen hallinto, kunnat ja hyvä hallinto ovat kiinnostaneet minua lähes aina. Jos olisi pitänyt valita hyllystä kirja, olisin katsonut vähän nauraen sen tyyppisiä kirjoja kuin Taivas+helvetti tai vaikka Pölli tästä, jos edes olisin ehtinyt huomaamaan näitä kirjoja ollenkaan. Vuodessa voi totisesti muuttua: työ voi muuttaa ja yrittäjyys muuttaa. Nyt nämä kirjat löytyvät kunta-aiheisten kirjojen vierestä kirjahyllystäni.   

Lähdin kunta-alalle eri päästä kuin moni muu. Ensin asiantuntijaksi, kouluttajaksi ja sitten vasta kuntaan töihin. Kokemus ”oikeasta kuntatyöstä” oli sen verran järkyttävä, että 1,5 vuoden jälkeen päätin ryhtyä yrittäjäksi, enkä halunnut itselleni enää ikinä yhtään työkaveria, sekavaa ohjeistusta enkä varsinkaan työpaikkaa. 

Päädyin siis itse perustamaan itselleni juuri sellaisen työn ja työpaikan kuin haluan. Uskallan väittää, että tämä ei ole mahdollista muuta kuin yrittäjänä.   

Yrittäjänä voin työssäni keskittyä juuri siihen, mikä oikeasti kiinnostaa. Jokainen on hyvä jossakin. Pienellä vaivannäöllä ja sen kuuluisan maalaisjärjen käytöllä olen pystynyt organisoimaan toimintaani niin, että pystyn keskittymään siihen mitä itse osaan ja ostan ne palvelut, mitä en osaa niin hyvin tai mikä ei sovi työtavoilleni. Verkostoitumalla, yhteistyöllä ja oikeisiin ihmisiin tutustumalla voikin saada yrityksen toimimaan ilman sen suurempaa byrokratiaa ja melkein kuin omalla painollaan. Verkostoista on ollut hyvin suuri apu. 

Totta kai on päiviä ja hetkiä, jolloin lasten nukkumaan mentyä alkaa toinen yhtä pitkä työpäivä kuin päivälläkin, vaikka väsyttäisi tai herään yöllä miettimään, millä maksan kaikki verot ja laskut, kun en ole ehtinyt laskuttamaan jo tehtyjä töitä. Mutta ne ovat ohimeneviä hetkiä ja seuraavalla viikolla on taas rahat tilillä ja tilanne hallinnassa. Kaikkein tärkeintä on se, että työn sisällöstä, maanantaiaamusta, pitkistä junamatkoista, edes paperitöistä en ole koko vuoden aikana ajatellut kertaakaan mitään muuta kuin hyvää (tai no ehkä muutaman kerran niistä paperitöistä…).   

Elämässäni olen tehnyt monta muutakin päätöstä, jotka lasken hyviksi päätöksiksi ja vaikka innostunkin helposti uusista asioista, niin todella tarkoitan tätä, kun sanon: elämäni parhaisiin päätöksiin kuuluu päätös alkaa yrittäjäksi! Kunnassa minulle sanottiin, että työ ei voi olla eikä sen kuulu olla kivaa. Yrittäjänä tiedän, että se on itsestä kiinni, kuinka kivaa työ on. Työ voi olla sellainen positiivinen osa elämää ja elämäntapaa, ettei edes huomaa, milloin on töissä ja milloin ei. Niin ja tärkeimpänä vielä: minun ei vieläkään ole tarvinnut jättää kuntia ja hyvää hallintoa vaan teen edelleen työtä näiden asioiden parissa. 

 Jos yrittäjäksi alkaminen mietityttää, niin vain kokeilemalla sen tietää. Päätöstä miettiessäni ajattelin, että aina voi palata palkkatöihin. Nyt yrittäjänä mietin, etten enää ikinä voi palata palkkatöihin. Mutta aika näyttää. Aina pitää olla valmis uusiin haasteisiin!

Katso myös Redesanin maksuton verkkokoulutus Miten yritys pyörii!


Tuulinlähikuva2015Tuuli Tarukannel, HTM

erityisasiantuntija

www.hallintoakatemia.fi

Olen kouluttaja, kirjoittaja, puhuja ja konsultti. Työtä teen pitkälti kuntien ja julkisen hallinnon parissa. Hallintoakatemia kouluttaa ja konsultoi hallinnon kiemuroissa. Tavoitteeni on selkeän ja virtaviivaisen hallinnon kehittäminen. Otan tämän haasteena 😉

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

One Response

  1. Sama juttu, ajattelin että ei minusta ei ole yrittäjäksi. Mutta olen kuullut että hyvän tilitoimiston tuki ja ensin vain osa-aikaisena yrittäjänä aloittaminen auttaa. Ja niin kuin sanoit, kokeilemallahan se selviää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinointia, miksi?

Sisältömarkkinointia, miksi? Jatkuva mainosvirta on erityisesti sosiaalisen median saralla arkipäivää niin yrittäjille kuin kuluttajillekin. Päivittäin jopa tuhansille mainoksille altistuminen turhauttaa kuitenkin meitä kaikkia aina silloin

Lue lisää
swot analyysi

Miten SWOT analyysi auttaa markkinoinnissa?

Miten SWOT analyysi auttaa markkinoinnissa? Mikä on SWOT analyysi? Miten SWOT analyysi auttaa yrityksen markkinoinnissa? Miten SWOT analyysiä käytetään? Tarvitseeko pienyrittäjä SWOT analyysin? Siinäpä lista

Lue lisää
markkinointia maailmalla

Yhdessä maailmalle?

Yhdessä maailmalle? Haluatko olla mukana viemässä YritysMuuntamoa maailmalle ja saaden itsellesi näkyvyyttä samalla!? 👉Tehdäänkö yhdessä! Homman nimi on sellainen, että jätä yhteystietosi ja me postitamme

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!