Virhe virkistää!
Kuinka usein mietimmekään: mitä jos mokaan?
Varmasti aika usein ja jokainen joskus, myös ne “huippuesiintyjät”. Vaan eipä haittaa. Oletko ajatellut, että moka on oikeasti lahja sinulle? Kun tekee virheen, siitä oppii, eikä yleensä tee sitä toiste tai ainakin pyrkii välttämään virheen uudelleen syntyä.
“Ihminen on täysin vapaa esiintyjä vasta sitten, kun hän on sallinut mokansa ja jännityksensä.” – sanoo näyttelijä Outi Mäenpää.
Kun seuraavalla kerralla astut yleisön tai asiakkaasi eteen, unohda hetkeksi kaikki ja anna palaa! Jos mokaat, älä välitä. Sano hupsis ja jatka matkaa, naura itsellesi. Me kaikki teemme virheitä, eikä niistä pidä lannistua, päinvastoin, uutta tuultapäin. Sisua huuleen ja niin edespäin… Jälkeenpäin kannattaa toki miettiä mitä tein väärin ja miksi, miten korjaan asian seuraavaa kertraa varten ja tärkein: mitä opin?
Ajatellaan vaikka orkesterissa soittavaa huilistia. Jos puhaltaakin vahingossa väärän oktaavin, ei auta rueta korjaamaan soitantaa, vaan jättää vaikka pari nuottia välistä ja jatkaa surutta eteenpäin. Jos siis kaadut, nouse ylös, pyyhi pölyt polvista ja jatka matkaa. Kokemusta rikkaampana!
Erään tutkimuksen mukaan poissaoloja on 58 prosenttia vähemmän niissä työyhteisöissä, joissa sallitaan epäonnistuminen. Käytännössä tämä on päivän selvä fakta kun oikein ajattelee: jos joudut pelkäämään kokoajan virheiden mahdollisuutta ja niistä mahdollisesti tulevaa negatiivistä palautetta – alat voida fyysisestikin pahoin. Pelko ja negatiivisuus musertaa ja ahdinkoon. Liiallinen varominen myös tappaa innovatiivisuuden. Olemmehan varmaan lukeneet monista tapauksista vakavista sairauksista ja niiden ihmeparantumisista positiivisen ajattelun myötä, jotain siinä siis täytyy olla.
Alla vielä koostekuva Redesanin ja Kuvitellen yhteisestä aamukahvitilaisuudesta, Virhe Virkistää, jossa pohdiskeltiin virheitä ja niiden tuomia oppeja sekä mietteitä eri alojen yrittäjille. Oli oikein virkistävää jakaa virheitä toisten kanssa, kokeile vaikka!
