Some on kaikille hyvä!

Some on kaikille hyvä!somesparraus

Sosiaalinen media eli tutummin some on moninainen käsite, vaikka olemme tottuneet puhumaan somesta, aina kun puhumme Facebookista. Maailmalla on tuhansia ja taas tuhansia kanavia, jotka lasketaan someksi. Tosin meillä Suomessa ollaan vasta opittu jotenkuten käyttämään Facebookkia, ehkä vähän YouTubea ja Instagramiakin. Ainakin meidän aikuisten arjessa näin. Somekulttuuri on lopulta hyvin uusi, vaikka itse jo -90 luvun alussa IRCasinkin. Sosiaalisessa mediassa on siis tarkoitus olla sosiaalinen, smalltalkata, vaihtaa ajatuksia, kertoa osaamisestaan, kertoa tekemisistään.

Maailma muuttuu! Ennen oli puhelinluettelo, josta etsittiin tietoa, nyt on some, jossa tieto tulee luoksemme sen perusteella, mistä olemme tykkäilleet ja mistä puhumme. Joidenkin mielestä tämä on huono asia, joidenkin mielestä hyvä asia. Minusta pääasiassa hyvä: saan juuri sitä tietoa mitä kaipaan. Ja kun joskus haluan tulla kuplastani ulos välillä, etsin erilaista tietoa. Tämän jälkeen minulle tarjoillaan taas uutta tietoa, avarran kuplaani! Teknologian ihmeitä!

Some ei tule ihan heti katoamaan arjestamme, meidän on siis vain hyväksyttävä se osana arkeamme. Meidän on vain opittava elämään tämän kanssa. Oppini on: ”Jos voit jakaa/näyttää asian 1000 ihmisen ympäröimänä torilla, voit jakaa sen someen.” Tällä pääset jo pitkälle. Somessa pitää käyttäytyä siis samalla tavalla kuin livenäkin. Some on laajennettu maailmamme. Some on nykyajan tori, kuten aiemmin kirjoitin. Me itse päätämme mitä seuraamme ja milloin. On opittava ajanhallintaa jsparraaja_Sanna_jylänkia itsensäjohtamista, jotta osaamme laittaa koneet kiinni välillä ja sukkuloida näiden kahden ”maailman” kanssa.

Sain olla viimeviikolla opastamassa Jyväskylän Vanhempainfoorumia somen käyttöön ja totesimme yhdessä että some on kaikille. Oppilaille ja opiskelijoille tiedonetsintään ja viestimiseen toisten kanssa, vanhemmille keskusteluihin ja tiedon jakamiseen, työttömille työn etsimiseen ja osaamisestaan kertomiseen, yrittäjälle markkinointiin ja näkyvyyteen, yhdistyksille niin ikään keskusteluiden herättämiseen ja esillä oloon jne. Jokainen taho hyötyy sosiaalisesta mediasta, kun ymmärtää sen syvimmän olemuksen. Sen, että olemme siellä ihmisinä, sen että se on osa arkeamme nyt ja tulevaisuudessa, sen että se on pääasiassa hyvä, kunhan vain osaamme siellä toimia oikein. Otamme selvää ja tutkailemme sen toimintaa ja kunnioitamme toisiamme. Niin livenä kuin somessakin!

Aurinkoista toukokuuta sinulle, nähdään somessa ja livenä!

Sanna Jylänki

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

Yritysmuuntamo

YritysMuuntamo syntyi koronakeväänä!

YritysMuuntamo syntyi koronakeväänä! Kevät 2020 on ollut melkoinen kevät. Ensin luulin että menetän firmani, itkin. Sitten nousin seuraavana päivänä ylös ja päätin muuttaa asioita. Kehittää

Lue lisää

Tyrkyttäminen vs esilläolo?

Tyrkyttäminen vs esilläolo? Minulle usein yrittäjät sanovat, etteivät halua tyrkyttää. Mutta pitäisi olla esillä. Mitä eroa näillä on ja miten asiaan pitäisi suhtautua? Puhelin tästä

Lue lisää
laskurahoitus

Asiaa perinnästä ja laskurahoituksesta

Asiaa perinnästä ja laskurahoituksesta Perintätoimisto pilaa välit asiakkaaseen! Tämä lienee yleisin harhaluulo jonka takia perintätoimistoon yhteydenottoa venytetään liian pitkälle. Toisaalta hyvä näin, koska joka kerta

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!