Saako olla sparraus?
Yrittäjän kumppani, eli sparraaja, valmentaja, avustaja, konsultti, apulainen, tiimiläinen = yrittäjän apuhenkilö.
Nuo kaikki sanat tarkoittavat jokseenkin samaa, pienillä vivahde-eroilla. Syvennytään kuitenkin tällä erää sanaan sparraus.
Sparraus on ratkaisukeskeistä neuvontaa, kuuntelua, kyseenalaistamista, sivustatuen antamista, jota moni yksinyrittävä kaipaa usein itsenäisesti työskennellessään. Vaikkakin lähes aina yrittäjä itse tietää kyllä mitä tehdä ja miten, mutta yksin puurtaessa on vain tullut vauhtisokeaksi, eikä muista tai jaksa etsiä muita teitä. Niitä teitä, jotka voisivat helpottaa työskentelyä, tuoden lisää asiakkaita ja jopa vapaa-aikaa itselle. Vapaa-aikaa jota me kaikki yrittäjätkin tarvitsemme joskus, jotta luovuutemme jaksaisi kukkia, jaksaisimme pitää huolto yritykestämme sekä mahdollisista työntekijöistä, muita verkostoja unohtamatta.
Sparraaja on enemmän yrittäjän rinnalla, kuin edellä tai perässä. Sparraajan on helpompi nähdä asiat ulkopuolelta ja tuoda uusia ideoita yllättävälläkin tavalla. Hyvä sparraaja myös hiukan ravistelee ja kyseenalaistaa välillä totuttuja tapoja sekä kaavoja – toki niin, että sparrattava lopulta itse päättää hänelle sopivimmat toimintatavat. Sparraukseen kannattaakin lähteä siis hyvin avoimin mielin, jolloin lopputulokset ovat parhaat.
Myös isompia organisaatioita voidaan sparrata, joskin tällöin puhutaan enemmän valmennuksesta. Organisaatiot, jotka ovat kovin tiukasti ohjattuja ja joiden prosessit ovat tarkkaan määriteltyjä, eivät hyödy sparrauksesta samalla tavalla, kuin sallivat työyhteisöt. Sparraus organisaatioille sopii silloin, kun organisaatiot haluavat katsoa eteenpäin, osallistaa ihmiset ja kehittää vahvuuksia ja voimavaroja. Innostaa tekemään yhdessä!
Miksi sparrausta?
Ehkäpä yrityksesi hakee uusia suuntia tai yksinkertaisesti yrittäjänä itse olet tullut jonkinlaiseen umpikujaan yrittäjyyden ja yrityksesi pyörittämisen kanssa. Miten päästä eteenpäin, mistä energiaa, mistä asiakkaita, miten markkinoida ja näkyä ulospäin enemmän? Joskus auttaa jo pelkästään se että jakaa “murheensa” jonkin luotettavan tahon kanssa. Tähän liittyy monesti myös oma perhe-elämä, eikä senkään läpikäyminen sparrauksessa ole lainkaan tavatonta, on jopa suotavaa. Perheen tuki yrityksen ja yrittäjän menestykselle on kuitenkin yksi ratkaisevimmista tekijöistä.
Sparraajalla on siis hyvä olla hiukan psykologian tuntemusta. Loppukädessä kuitenkin sparrattava päättää mistä puhutaan ja mistä ei, mitään ei tehdä pakolla – vaan yhdessä, eteenpäin mennäksemme.
Sparrauksen tarkoitus on siis innostaa yrittämään, innostaa jaksamaan ja löytämään uusia tuulia, sillä niitähän me kaikki joskus tarvitsemme. Joskus se vain on ihan pienestä kii! Päänä ja olkapäänä!