Saako kuvia käyttää miten vain?

Saako kuvia käyttää miten vain?

sparraus

Törmäsinpä tänä aamuna “hauskaan” juttuun. Aamusella Facebookkia selatessani osui silmääni erään yrittäjäjärjestön alueellinen tapahtuma, jossa oli lilan värinen kuva pallukoineen… tutun näköisine pallukoineen. Hetken aikaa hieroin silmiäni, että onpas hauskasti Redesanin logon tyyliset lilat pallot kuvassa taustalla. Klikkasin kuvaa ja samassa tajusin, että kuvahan muuten on minun ottama ja muokkaama. Hetken aikaa raksuttelin, että mitäs ihmettä?

Siinä samalla karisi loputkin unihiekat silmistä ja ymmärsin mistä on kyse. Järjestö on Googlettanut tapahtuman nimellä ja löytänyt sitä kautta kuvani listan kärkipäästä. Kyseessä on iso valtakunnallinen vuosittainen tapahtuma, johon olen joskus omiin juttuihini ko. kuvan väsännyt. Tosi helppoahan kuva on siitä vain tallentaa koneelleen ja laittaa omiin juttuihinsa. Mutta tämä ei ole oikein!

Olen toki otettu siitä, että kuvani on niin hieno, että se on kyseiseen tapahtumaan kelvannut. Näin ei kuitenkaan saa tehdä ja siksi kirjoitan tämän lyhyen ohjeistuksen muillekin. Huomioithan, että tässä julkaisussa ei käsitellä kaikkia mahdollisia tilanteita. Kirjoitan aiheesta vain herättelyn.

Kuvilla on tekijänoikeudet

Kuvien tekijänoikeudet kuuluvat aina tekijälle, sama koskee muitakin teoksia, kuten vaikkapa tätä tekstiä tässä. Tekijänoikeuksien suoja-aika on valokuvilla 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä, tai 70 vuotta, mikäli kyseessä on teos. Suoja-aika tarkoittaa sitä, että kuvaa/teosta ei saa luvatta käyttää missään muualla. Kuvan käytöstä joutuu yleensä maksamaan.

Ja mikäli lupa saadaan teoksen tekijältä, on kuvassa mainittava aina kuvaajan nimi. Esimerkiksi näin: ©Sanna Jylänki, 2016 – tai  – Kuva: Sanna Jylänki, Redesan Oy.

Oikeuksien luovuttaminen?

Kuvien oikeudet voidaan luovuttaa toiselle erillisellä sopimuksella. Tällöin sopimuksessa tulee kertoa millaiset oikeudet luovutetaan, mihin käyttöön ja miten pitkäksi aikaa. Näin toimitaan usein esimerkiksi yrityksen valokuvien kanssa.

Löydät myös lisää luettavaa aiheesta Kuvaoikeuksien ABC:stä.

Omat kuvat?valokuvaus

Entäpäs omat kuvat? No, toki itse ottamiasi kuvia voit käyttää lähes miten vain ja missä vain. Paitsi jos ne on kuvattu yksityisessä paikassa tai jos kuvassa on alle viisi henkilöä. Tämä yleissääntönä, mutta paikkaan ja kuvattaviin liittyy monenlaisia asioita henkilötietolaissa ja ne tulee ottaa huomioon kuvia jakaessa ja kuvattaessakin. Esimerkiksi lapsista ei saa ottaa kuvia ilman holhoojien antamia kuvauslupia.

Paras tapa varmistaa kuvien jakamisoikeus, on kysyä kuvattavilta lupa. Esimerkiksi koulutustilaisuudessa tai vastaavassa, näin ihmiset, jotka eivät halua kuvaan, voi rajata pois. Jos taas nappaat kuvan torilta, jossa massoittain ihmisiä, eikä kuvattavat ole mitenkään arkaluonteisessa tilassa, voit kuvan jakaa. Arkaluontoisella tilalla tarkoitan vaikkapa onnettomuuden uhria jne. Mieti aina, miltä sinusta tuntuisi, jos sinusta ko. tilanteessa otettaisi kuva ja jaettaisi verkkoon?

Aiheesta lisää luettavaa kuvien julkaisusta Laki24 sivulta.

Aina kannattaa muistaa, että väärinkäyttäjiä on, mieti siis millaisia kuvia jaat. Nyrkkisääntönä: Jos voit näyttää kuvan/videon 1000 ihmisen ympäröimänä torilla, voit jakaa sen nettiin (ja huomioit lakipykälät, kuten jutussa on kerrottu).

Ammattilaisvalokuvaajat merkitsevätkin kuvansa yleensä vesileimalla tai omistusoikeudella. Joskaan tämän merkin käyttämättä jättäminen ei anna oikeutta ottaa ja käyttää toisten kuvia luvatta.

Yksi vaihtoehto on käyttää ilmaisia kuvapankkeja, lue lisää Jarko Sjömanin blogista.

Loppuyhteenveto

Älä tallenna netistä otettuja kuvia koneellesi, etenkin jos aiot käyttää niitä yrityksesi/yhdistyksesi markkinoinnissa tai muussakaan julkisessa materiaalissa tai pyydä lupa kuvan omistajalta. Jos jaat toisen nettisivujen linkin toisaalle someen ja kuva tulee siihen automaattisesti, ei tämä ole “rikollista”, sillä kuva on vain “kuvake” lähteestä josta jutun jaoit. Oleellisinta on siis se, ettet tallenna teoksia välissä itsellesi.

Napsi itse kuvia sieltä täältä ja opettele käyttämään kuvien käsittelyohjelmia, jotta saat hyvää materiaalia julkaisuihisi. Verkosta näitä ohjelmia löytyy lukemattomia erilaisiin tarkoituksiin. Alla pari esimerkkiä:

Snapseed (Tästä kaupassamme koulutus)

Color Booth – Appella ainakin – kuvien värin muokkaaminen

Phoster – valmiita pohjia, lisää vain kuva & teksti (Applella ainakin)

Pixelmator (jo hieman edistyneemmälle käyttäjälle)

10 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa (vaativampaankin käyttöön)

Ja eikun kuvaamaan!

Toivotteleepi Sanna Jylänki

Kuva: Valokuvaaja Iida Liimatainen

sannajylanki_vaaka

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

Lisää asiakkaita? Enemmän rahaa!

Lisää asiakkaita? Enemmän rahaa! Liiketoiminnassa asiakkaat ovat keskiössä. Jos asiakkaita ei ole, ei tule rahaakaan. Jos ei tee markkinointia, eivät asiakkaat sinua löydä, eikä tule

Lue lisää
Yritysmuuntamo

YritysMuuntamo syntyi koronakeväänä!

YritysMuuntamo syntyi koronakeväänä! Kevät 2020 on ollut melkoinen kevät. Ensin luulin että menetän firmani, itkin. Sitten nousin seuraavana päivänä ylös ja päätin muuttaa asioita. Kehittää

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!