Podcast – ääntä eetteriin!

Podcast – ääntä eetteriin

Podcastit eli ääntä tallenteena. Tässäpä lyhyesti asiaa sinulle joka pohdit podcastin tekemistä.

Podcastit ovat nousseet lähivuosina suosioon myös yrittäjien keskuudessa. Podcastit olivat alkujaan radiolähetysten tallenteita, mutta tänä päivänä jokainen voi julkaista oman “radiolähetyksensä” eetteriin. Helposti ja edullisesti, jopa ilmaiseksi. Jutella erilaisista aiheista rennosti!

Podcasteissa jutellaan yleensä toisen kanssa jostain aiheesta, mutta yhtähyvin podcast tallenteen voi tehdä itsekseenkin.

Miten?

Mielestäni kaikista helpointa on julkaista podcastit Soundcloud palveluun. Mutta pikkuisen vaivaa näkemällä ne saa myös kohtuu helposti Spotify sekä Applen Podcast palveluihin. Itse käytän näihin kahteen edelliseen palveluun tiedostojen siirtämiseen Transistor FM palvelua.

Podcastit kannattaa upottaa/linkittää myös www sivuille, kuten meillä on tehty. Usempaan palveluun kannattaa laittaa podcastit siksikin, että ihmiset ovat tottuneet käyttämään erilaisia palveluita. Mutta ihan vain SoundCloudilla pääset helpost alkuun! Älä ota tekniikasta liian isoa painetta.

Varsinaisen äänitteen voitkin sitten tehdä näppärästi ihan vain kännykkäsi sanelinapplikaatiolla tai ladata sovelluskaupasta jonkun ääninauhurin. Itse teen vierailijoiden kanssa podcastit verkon yli GoToMeeting palvelulla. SoundCloud osaa irroittaa äänen videotiedostosta, mutta muihin mainitsemiini palveluihin sinun pitää käyttää vähän tekniikka, jotta saat ladattua ääniraidan palveluun. Itse käytän macin iMovie ohjelmaa.

Itse koetan saada aina tallenteet kerralla purkkiin, koska jälkieditointi on työlästä ja aikaa vievää puuhaa. Siksi kannattaa vaan rueta kokeilemaan ja testaamaan mikä toimii ja mikä ei. Täydellistä ei kannata alkaa hioa. 🙂

Toiset tekee myös alku- ja loppujinglet eli tiluliluleit äänitteidensä alkuun sekä loppuun, mutta itse en harrasta edes näitä tällä hetkellä. Enkä kuulijana niitä edes kaipaa. Kerro kuitenkin alkuun että kuka olet ja mikä on homman nimi, lyhyesti! Esittele mahdollinen vieraasi.

On hyvä hiukan miettiä että mistä puhuu, eli tee vaikka muutama asia paperille muistiksi, ettei homma leviä liikaa tai tule olo “mistäs sitten puhutaan”. Tekemällä opit tämänkin rytmin. Kaksin ollessa voitte vaan rupatella yhdessä rennosti!

Tärkeitä juttuja:

  1. Valitse rauhallinen tila missä tallennat, taustameteli, pienikin häiritsee
  2. Jos teet verkon yli kaverin kanssa, katso että kaistasi (verkon koko tarpeeksi suuri) riittää.
  3. Käytä mielellään ulkoista mikrofoni/korvanappeja ettei ääni kaikuisi.
  4. Vältä rapisteluja ja syömisiä/juomisia äänittämisen aikana.
  5. Vältä myös maiskutteluja ja niiskutteluja liiaksi.
  6. Ole inhimillinen – älä yritä olla liian pro.
  7. Puhu kohtalaisen rauhallisesti, mutta omalla tavalla.
  8. Hyvä pituus podcastille on yleensä 30-45 minuuttia.
  9. Markkinoi podcastejasi, eli jaa somekanaviin, uutiskirjeisiin jne. Toista myös vanhoja podcastejasi uudelleen jakamalla!
  10. Kutsu vieraita tai tule vaikka meille vieraaksi – taikka pyydä Sanna sun vieraaksi!

Siinäpä sitä alkuun. Hifistellä voi vaikka kuin paljon, mutta näillä minäkin aloitin, toki sitä nälkä kasvaa syödessä ja innostuu hankkimaan uusia laitteita ajan myötä 😉

Innostavaa podcastaamista! #uskallanäkyä ja kuulua 😉

Kuuntele meidän podcasteja täältä!

Podcast Sanna

t. Sanna

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!