Ompelimo PaJun tarina

Ompelimo PaJun tarina

Ompelimo Paju

Olen Päivi, luotsaan toiminimi yritystäni Ompelimo PaJu.
Tämän 2020 vuoden syyskuussa tulee 10 vuotta siitä kun aloitin yrittäjänä!
En ollut koskaan tosissani ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi, vaikka se joskus haaveissani kävikin. Pelotti että en tosiaankaan osaisi hoitaa asioita yrittäjänä.
Olin työskennellyt vaatetusalalla, tehtaissa ompelijana ja liikkeessä vaatemyyjänä. Aikuisopiskelutkin tukivat vaatetutsalan töitä; myyjä, somistaja ja pukeutumisneuvoja.

Vuonna 2010, juuri kun olin ollut työttömänä muutaman kuukauden, eräs tuttavani soitti ja kysyi, haluaisinko jatkaa ompelimon toimintaa hänen jäädessä eläkkeelle? Siinä kodin keittiönpöydän ääressä minulle tarjottiin ompelimoa koneineen päivineen. Valmis paketti! Nyt se olisi tässä, tätä olin salaa joskus ajatellut!

Laitoin konkreettisesti plussat ja miinukset paperille, kävimme asiaa läpi mieheni kanssa. Jos nyt en tähän lähtisi, en koskaan saisi tietää millaista se olisi ja miten pärjäisin. Toisaalta töitä ei paljon tuntunut muuallakaan olevan alalla. Siitä sitten lähdin yrittäjän tielle!
Pieni ompelimo muutti nimeä ja edeltäjäni oli minun kanssani vuoden loppuun töissä. Kyllä ajatuksiin hiipi, entäpä jos töitä ei riitäkään. Mutta onneksi niitä on riittänyt!

Ompelimo PaJu tekee monipuolisia ompelimopalveluja. Vaatteita korjataan, aina farkuista hääpukuun. Vanhoista vaatteista muodistetaan uutta. Uusia muokataan sopivammaksi ja tehdään mittojen mukaan kokonaan uutta. Syksyllä 2019 aloitettiin uutena palveluna miesten juhlapukujen vuokraus. Frakit lähtivät hyvin liikkeelle vanhojentanssien aikaan. Mustat puvut liikkuvat erilaisiin juhlatarpeisiin juhlaliivin tai paidan kanssa. Pukuihin on myös tarjolla kengät.

Ilon aiheita työssä on aina se kun asiakas kiittää saamastaan palvelusta. Ja kun uusi asiakas kertoo saaneensa ompelimon tiedot tuttavaltaan. Suurta ilon aihetta on ollut se kun ompelimo on kasvanut sekä tiloiltaan että liikevaihdoltaan.
Kolmen vuoden toiminnan jälkeen uskaltauduin pitkän harkinnan jälkeen kysyä seinän takana olevaa tyhjää liiketilaa ompelimon liitteeksi. Se onnistui ja saman omistajan hallinnassa oleva viereinen liiketila liitettiin seinän poistamisella ompelimoon. Samalla remontilla tehtiin seinien maalaukset ja uusittiin valot. Asiakas- ja työtila saatiin erilleen ja sovitustilat asiallisemmaksi. Asiakkaat olivat myös ilahtuneita muutoksesta!

Osa-aikainen työntekijä löytyi työkokeilun kautta. Kokenut, ammattitaitoinen ja luotettava työntekjä on aarre jollaista ei ole helppo löytää.
Viime vuoden miesten pukuvuokraus on ilahduttanut positiivisella aloituksellaan.
Huoli asioiden sujumisesta/jatkumisesta on aika ajoin mielessä. Monenlaista asiaa kun yrittäjyyteen liittyy. Surun aiheita ei suuremmassa mittakaavassa ole onneksi ollut. Lukuun ottamatta tällä hetkellä vallitsevaa koronan aiheuttamaa töiden vähenemistä.

Huolimatta siitä että työhön on tullut eräänlainen varmuus vuosien varrella, iskee joskus oma epävarmuus päälle. Ei luota siihen että osaa ja asiat järjestyy. Varmasti monien yrittäjien mielessä on joskus, miten helppo olisikin olla palkkatyöläisenä ja jättää vastuu muista asioista toisille. Mutta se oman työn ja aikatulun hallinta on jotain mitä ei voi saada palkkatyöstä.

Haaveet yrityksen kasvusta on edelleen mielessä. Olen harkitsevaa tyyppiä, enkä yleensä tee isoja päätöksiä nopealla tahdilla.
Pukuvokraus on vasta alullaan ja siihen on harkinnassa lisätuotteiden hankinta. Hankinta olisi päätettävä pian, huolimatta korona vaikutuksista. Riskiä olisi nyt otettava kaikesta huolimatta, jos haluaa pystyä vastaamaan tulevaan juhlatarjontaan. Tai kaikki siirtyy seuraavaan kauteen.

Haaveena on myös ollut lisätä liiketilaa ja saada siten pukuvuokraus laajemmaksi. Ompelimon palvelut pysyy samanlaisena, monipuolisena. Ainut tapa lisätä sitä, on työntekijän tuntien lisääminen vakituiseksi. Koneiden uusinta tai lisä hankinta on käynyt myös mielessä. Jos koneita olisi vielä yksi lisää, voisi olla myös toinen työntekijä. Silloin voisin itse tehdä enemmän asiakaspalvelua ja yrityksen asioiden hoitoa normaalilla työajalla ja ilta aika jäisi vapaammaksi työ asioista.

Saan voimia jaksamiseen onnistumisista. Niitä me tarvitaan kaikki. Kaikenkaikkiaan kun ajattelen sitä, miten olen itsekin kasvanut yrityksen myötä, olen tosiaankin onnistunut!
Epäonnistumiset eivät enää lannista niin paljon kuin ennen. Ne eivät saa valtaa ajatuksissa niin paljon. On hyvä antaa niiden mennä ohi ja jatkaa kaikesta huolimatta. Asioita voidaan korjata, ne voidaan sopia uudelleen.

Ompelijo PaJu

Ei tunnu yhtään siltä että olisin ollut yrittäjänä 10 vuotta. Toki moni yritys on kasvanut huikeisiin mittasuhteisiin tuona aikana. Oma yritykseni on ollut maltillinen ja pienesti toimiva. Omanlainen. Itsensä kunnossa pitäminen on yksi tärkeä asia jaksamisessa. Siinä itsensä haastaminen, tavoitteellisuus on motivaatio tekemiseen. Saavutettuja tuloksia huomaamalla saa uutta virtaa. Oikeanlainen ravinto ja liikkuminen pitää vireessä ja työkunnossa.

Perheen pääasiallisen tulonlähteen muuttuessa muutama vuosi sitten yritykseni harteille, olen huomannut muuttuneeni itsekin päättäväisemmäksi. Haluankin vielä jatkaa ja ehtiä tekemään niitä asioita joita haluan!

Päivi Juntunen

Yrittäjä
Päivi Juntunen Ompelimo PaJu Aleksanterinkatu 3 15110 Lahti 0443292300 www.ompelimopaju.fi & FB & IG

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

Redesan sparraus

Vinkkejä markkinointiin YouTube-LIVE lähetys!

Vinkkejä markkinointiin YouTube-LIVE lähetys! Maksuton LIVE lähetys perjantaina 25.9.2020 klo 13.00 Tervetuloa YouTube kanavallemme katsomaan lähetystä, jossa saat vinkkejä markkinointiin LIVE lähetyksessä!Tule ja kysele, kerro

Lue lisää
kevytyrittäjyys

KevytYrittäjyys webinaari!

KevytYrittäjyys webinaari! Tallenne saatavilla! Maksuton webinaari, jossa innostava rohkaisija Sanna Jylänki, Redesan Oy:stä sekä Omapajan Anna Tervahauta sekä Marko Tyyskä juttelevat kevytyrittäjyydestä. Mitä on kevytyrittäjyys,

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!