Mitä jos yrittäjä sairastuu?

Mitä jos yrittäjä sairastuu?

Olen jo pitkään seuraillut Sannan kirjoituksia ja hänen sairastumisensa herätti minussa monia tunteita. Oli upeaa, miten avoimesti hän kertoi asiasta täällä blogissaan. Toisaalta mietin sitä, miten paljon tämä aika kuormittaa yrittäjiä ja toisaalta, miten levolle ja palautumiselle ei oteta tarpeeksi ajoissa aikaa. Ja sitten se kuuluisa kysymys sairauslomasta, jota yrittäjä ei kuulemma voi pitää. Olen erimieltä.

Olen ollut pariin otteeseen useamman kuukauden sairauslomalla niinkin ihanan asian kuin raskauden takia. Sairastin hyperemeesin molemmissa raskauksissani. Hyperemeesi on vaikea raskauspahoinvointi, johon ei ole hoitokeinoa eikä tarkalleen vielä tiedetä mistä se johtuu. Jos haluat miettiä mitä se on, niin muistele pahinta darraasi ja/tai oksennustautiasi. Lisää siihen se, että se kestää 4-5 kuukautta putkeen päivin ja öin. Jo veden juominen saa laatan välillä lentämään. Parasta on pimeä huone ja makuuasento. Jos pystyit tekemään töitä oman raskauspahoinvointisi aikana, niin se ei ole ollut hyperemeesiä.

Ekalla kierroksella tein kaiken väärin, koska en tiennyt enkä jaksanut hoitaa asioitani ja halusin vain kuolla. En myöskään ollut varautunut millään tavalla. Toisessa osasin jo toimia. Kolmannen kerran olin poissa, koska ajoin kolarin ja lapseni sai sen johdosta aivovamman (hän voi hyvin nykyään). Tällöin poissaolo oli lyhyempi, mutta yhtä kaikki kuukausikin poissa yrittäjän omista töistä on tosi pitkä aika. Se meni kuitenkin jo suhteellisen hyvin, koska olin ’harjoitellut’.

On tosi tärkeää muistaa nämä pari asiaa, jos(kun) yrittäjänä sairastuu:


1. Pidä lääkärintodistus AINA voimassa ilman katkoa. Jos sairausloma katkeaa, voivat jotkut etuudet loppua kokonaan ja esim osa-aikaiselle sairauslomalle pääsy on mahdotonta. Jos olet ollut koko ajan KATKEAMATTOMALLA sairauslomalla, voit aluksi päästä takaisin töihin osa-aikaisella sairauslomalla. Tämä on hyvä asia, koska tällöin saat edelleen tukea edes pienen määrän ja voit samalla tehdä sen verran töitä kuin jaksat.


2. Viestintä. Vaikka olisit kuinka jumissa, niin viesti asiakkaillesi niin paljon kuin vain voit ja kehtaat. Kun asiakkaat tietävät mistä on kyse, he ‘odottavat’ helpommin paluutasi töihin. Alussa voi riittää viesti, että olen sairastunut, kun peruttaa tapaamisia. Pidemmän päälle blogi on hyvä kanava viestiä samoin some. Valitse kuitenkin mitä jaat, sen mukaan mitkä tuntuu itsestä hyvältä. Kaikkea ei ole pakko kertoa. Mitä pidempään on sairauslomalla sitä tärkeämmäksi, tulee se, että kertoo mistä on kyse ja että yhteyden pito on edes jollain lailla säännöllistä.


3. Vaikka kaikki olisi nyt hyvin, niin mitä jos jotain tapahtuisi? Oletko maksanut yelliä itsellesi sopivan määrän? Tämä on henkilökohtainen päätös, kuinka paljon maksaa. Kun jää saikulle, voi iloita, jos on maksanut enemmän kuin minimin. 

4. Jos sinulla on vakuutus, joka korvaa jotain, niin se on hyvä lisä myös. 

5. Oletko säästänyt rahaa pahanpäivän varalle? Monet yrittäjät sanovat tämän olevan mahdotonta. Ei se ole. Laita vaikka 10 euroa kuussa menemään tililtä suoraan rahastoon tai säästöön. Siellä se pikkuhiljaa kasvaa. Kun sairausloma koittaa voi 500 euron säästölläkin olla tosi iso merkitys. 

6. Onko sinulla kuluja mistä voit karsia? Tiedätkö KAIKKI kulusi? Pidä vaikka pari kuukautta kirjaa kaikista kuluistasi, niin tiedät mistä voit heti karsia, jos tulee tiukka paikka. Itse olen jo vuosia kirjannut kaikki menoni exceliin samalla kun hoidan pakolliset yrityksen kirjanpitoasiat.


7. Mieti onko sinulla tuotteita, jotka ovat niin sanotusti passiivisia. Verkkokursseja, kirjoja, e-kirjoja, kortteja, webinaareja, kalentereja tai muita juttuja, joita voi joku muukin myydä kuin sinä. 

8. Teetkö kaiken yksin? Jos teet, niin on ehkä hyvä miettiä uudestaan. Varsinkin nuo niin sanotut passiiviset tuotteet on hyvä tehdä yhdessä jonkin kanssa, koska jos toinen on poissa voi toinen hoitaa niihin liittyvät asiat. Ja kyllä passiivisissakin tuotteissa on tekemistä. On mainostamista ja palautteisiin vastaamista jne.


9. Pidä huoli, ettei yrittäminen vie koko elämääsi. Pidä huoli ystävistäsi ja auta heitä, kun he sitä tarvitsevat. Tulee sekin aika, kun tarvitset itse.


10. Ole armollinen itsellesi. Minä kävin niin pohjalla kuin voi käydä. Halusin tappaa itseni ja ottaa lapseni ulos. En vielä tänäkään päivänä tiedä miten selvisin ekasta neljän kuukauden helvetistä. Oli täysin arvoton olo. Jostain kuitenkin löysin jossain vaiheessa sen, että olen arvokas myös silloin, kun en voi tehdä mitään. Se unohtuu edelleen monena päivänä, mutta näin se on. Meidän arvoamme ei mittaa yrityksemme menestys eikä mikään muukaan ulkoinen seikka. Olemme hyviä juuri sellaisina kuin olemme.

Tsemppiä sinulle ja kaikille muillekin näinä kovina aikoina. Toivottavasti tämä auttaa teitä muita siellä toisessa päässä. 

Anu Kosonen

Kirjoittaja on elämäntapaohjaaja ja valmentaja, joka lempeästi ohjaa ihmisiä löytämään oman näköisen polkunsa. Lisäksi hän opettaa ravitsemusta avoimessa yliopistossa ja tekee väitöskirjaa vuorokausi- ja ateriarytmin synergiasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!