Millainen on yrittäjä?

Tämä kirjoitus on julkaistu joulukuussa 2013 Yrittäjähuoltamo blogissa.


Minulta monesti kysytään millaista on yrittäjänä toimiminen,  millainen on tyypillinen yrittäjä ja mitä häneltä odotetaan?
Pienyrittäjäkentällä työskennellessäni olen päässyt ”haistelemaan” tätä monimuotoista asiaa monelta kantilta.  Yhtä ainoaa oikeaa ei ole – yrittäjyys voi olla todella monimuotoista. Keskeisimpänä on kuitenkin oma halu tehdä ja toteuttaa. Se pistää liikkeelle ja motivoi tekemään, myös silloin kun kaikki menee päin puuta.

IMG_0482

Yksinyrittäjä on erityinen persoona, hän uskaltaa kokeilla asioita siinäkin pelossa, että jokin epäonnistuu. Oikeastaan hän jopa odottaa sitä, koska vain virheistä voi oppia jotain mitä kehittää. Yrittäjyys on myös jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä. Et voi jäädä koskaan paikoillesi odottamaan, että raha virtaa pussiin taikka maailma kaatuu päälle. Yleensä parhaat ideat tulevatkin juuri pahimmassa puristuksessa – kun ei ole rahaa, eikä asiakkaita ja laskut painaa päälle – silloin tulee kehittäneeksi ne jutut, joilla hommat lähtee käyntiin. Pakko on paras muusa, sanotaan.

Yksinyrittäjä vastaa käytännössä kaikesta yrityksessään. Siksi onkin hyvä jossain vaiheessa opetella ostamaan palveluita – käsillä tehdään leipää ja rahalla tehdään rahaa. Eli, jos haluat tehdä enemmän rahaa, osta tukipalveluita tarpeen mukaan, jotta voit itse keskittyä siihen mitä osaat.

Jos olet hieroja, sinun hommasi on hieroa, eikä värkätä kotisivuja tai käyntikortteja tuntikausia alkeellisia laitteilla. Ammattilainen hoitaa työn korvausta vastaan nopeasti, ja sinulta säästyy hermot ja voit keskittyä asiakashankintaan ja työsi tekemiseen. Mieti kuinka monta tuntia ähräät jotain, minkä ammattilainen et ole. Jos harjoittaisit nekin tunnit osaamaasi ammattia, saisit paremmat tulokset. Tämä ajatus kirpaisee alkuun, mutta usko pois, tuottaa parhaat tulokset! Uskalla kokeilla!

Yrittäjän on opittava, etteivät listat ja rästit lopu koskaan, eikä niin pidä ollakaan. Silloinhan ei olisi yritystä! Opettele siis stressin hallintaa ja hyväksy, että aina on jotain tekemätöntä. Opettele tekemään töistäsi listoja, vaikka sähköisiä, ja pidä kalenterissasi kaikki hommat, myös asiakashankinta ja lomat. Mieti mikä ei kannata ja jätä se pois. Kaiken sählääminen kuluttaa muttei tuota.

Yrittäjän pitää uskaltaa myös lähteä verkostoitumaan, siis ihan oikeasti tapaamaan ihmisiä ja kontaktoimaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita sekä jakelukanavia. Et voi tietää, minkä puun takaa se kultakaivos löytyy. Jatka kaivamista, vielä senkin jälkeen kun olet jo melkein heittänyt toivon menemään. Jos et tiedä missä se puu on, kysy joltakulta.

Yrittäjän pitää oppia kiertämään erilaisia karikoita ja metsiköitä, luovia kentällä, uskaltaa kokeilla hurjiakin juttuja. Joustavuus ja pieni riskien otto kuuluu yrittäjyyteen. Kokeilematta et voi tietää, miten käy, vaikka kaikki muut luulisivatkin tietävänsä. Moni iso juttu onkin syntynyt juuri siten, että kaikki muut nauroivat ja yrittäjä vaan tahkoi uskoen juttuunsa – ja onnistui!

Innostuminen, rohkeus, jalkautuminen ja ennakkoluulottomuus. Siitä on yrittäjä tehty.

Sanna Jylänki
Redesan Oy


Sanna tuntee erityisesti pienyritysten arjen haasteet ja kehittämistarpeet. Sannan yritys Redesan Oy kouluttaa ja sparraa myynnin, markkinoinnin, itsensä johtamisen sekä talouden konkreettisilla kentillä.

Lue myös Redetiivejä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Lisää luettavaa

Sparraajat apunasi!

Sparraajat apunasi! Vaikka Sanna lähti palkkatöihin, niin sparrausta saa edelleen! Upeat sparraajamme ovat apunasi, päänä ja olkapäänä. Muista myös uusi Rohkasu.fi palvelu sekä tuttu YritysMuuntamo.

Lue lisää

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu!

Rohkasu.fi palvelu on nyt avattu! Luuletko ettet pysty? Tiedän että pystyt! Anna Sannan auttaa! Rohkasu.fi palvelu on nyt auki. Kun kaipaat pientä tai isompaa rohkaisua

Lue lisää
Redesan logo

TIEDOTE

Redesanin toimintaa on supistettu
ja sivuston sisältöjä ja toimintoja on karsittu jonkin verran . 

Kannattaa kuitenkin vilkaista, mitä kaikkea hyödyllistä jätimme jäljelle!

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!