Liinaaja-Eliisan uudenvuodenblogi tavoitteiden asettamisesta

Julkaistu Julkaistu: Blogit

Liinaaja-Eliisan uudenvuodenblogi tavoitteiden asettamisesta

Upeaa uutta vuotta 2018!tavoitteet

Vuodenvaihde on perinteisten uudenvuodenlupausten aikaa, mutta kuten moni meistä tietää, maaliskuussa hyvät aikomuksemme ovat osoittautuneet (taas kerran) vain aikomuksiksi. Moni meistä on luopunut perinteisistä uudenvuodenlupauksista, mutta entäpä jos pohtisimmekin hieman tarkemmin tapoja joilla yrittäjä voi asettaa itselleen tavoitteita ja kehittyä omassa yritystoiminnassaan, vaikka joka päivä.
Kahdenlaisia tavoitteita
Millaisia tavoitteita itselläsi on ollut tapana asettaa? Asetatko mitattavia, aikataulutettuja tulostavoitteita (englanniksi goals) vai sisäisiä henkilökohtaisia muutos-/kehittämis-/kehittymisvoitteita? (englanniksi resolutions). Me Redesanissa kannustamme yrittäjiä asettamaan molempia. Näin kehität sekä yritystoimintaasi että itseäsi yrittäjänä. Olemme käytettävissäsi, jos haluat sparrailla yrityksesi tavoitteita  kanssamme. Tästä verkkokauppaamme.
Perinteinen tavoiteasetanta ei sovi kaikille
Perinteisesti yrittäjää kehotetaan asettamaan tavoite, palastelemaan se pienempiin osatavoitteisiin, aikatauluttamaan toimenpiteet ja sitten vain noudattamaan suunnitelmaa. Jos lisäksi olemme muistaneet miettiä myös kuinka mittaamme näitä asettamiamme tavoitteita, niin miksi se sitten on niin vaikeaa? Tunnemme epäonnistuneemme, kun emme pystyneetkään noudattamaan selvää suunnitelmaa.
Mutta entäpä jos muuttaisimmekin tapaamme asettaa tavoitteita tai tapaamme suhtautua tavoitteiden saavuttamiseen?
Sitä saat mitä tilaat
Perinteiseen liikkeenjohtoon kuuluu toimintavuoden jälkeen toimintakertomuksen kirjoittaminen. Moniko pienyrittäjä katselee vuodenvaihteessa kiitollisin mielin kulunutta vuottaan ja kirjoittaa kokemuksestaan toimintakertomusta tai päiväkirjaa? Toivoisin tämän tavan lisääntyvän. Ennen kaikkea toimintakertomus tulee kirjoittaa lempästi ja itselleen armollisesti. Pois negatiivuus ja väkisin vääntäminen – tilalle optimistinen ja positiivinen fokus. Virheistä oppien ja koko ajan kehittyen. Erityisen tärkeää on huomata ja tunnistaa ne onnistumiset – isot ja pienemmät.
Tavoitteita voi asettaa myös onnistumisten kautta – tilaa lisää onnistumisia ja työskentele määrätietoisesti niiden eteen. Liian usein asetamme tavoitteen välttelyn kautta – kuten esimerkiksi herkkulakko, tipaton tammikuu, kuntokuuri jne. Energiamme keskittyy rajoituksiin ja kieltoihin eikä lisäämään elinvoimaamme ja elämäniloamme.
”Do more things what makes you happy!”
Moni meistä yrittäjistä on ryhtynyt yrittäjäksi siksi, koska haluaa tehdä asiat omalla tavallaan. Myös yrittäjän vapaus on houkuttanut. Omalla kohdallani on ollut kysymys myös elämän tasapainosta ja elämänilosta. Olen onnellisempi nykyisin yrittäjänä kuin aikaisemmin superkivassa työpaikassani, sillä elämäni on paremmin tasapainossa kokonaisuutena. Superkiva työni vei aikoinaan leijonanosan valveillaoloajastani eikä harrastuksille jäänyt aikaa. Ystäviänikin ehdin tapaamaan vain työni ehdoilla ja työmatkustin niin paljon, etten enää nauttinut siitä vapaa-aikana.
Jos olisin saanut lisää rahaa, olisin ”ostanut” lisää vapaa-aikaa, jotta olisin ehtinyt tehdä sellaisia asioita, joista nautin, mutta joihin ei ollut aikaa normiarjessani.
Uskon, että moni meistä yrittäjistä on yrittäjä juuri siksi, että haluaa elää oman näköistä elämää. Silloin perinteiset tavoitteet – esim. lisää rahaa – eivät välttämättä ”resonoi” sinulle lainkaan. Tavoitteet joiden tavoitteena on lisätä iloa, toimivat paremmin. Kun tavoitteesi on sinulle tunnetasolla tärkeä, sisäinen motivaatiosi on sopusoinnussa tekemisen kanssa. Entäpä jos kokeilisit tänä vuonna lisätä iloa tuottavaa tekemistä päiviisi?yrityspyorii
Yrittämisen neljä kulmakiveä 1. Oma jaksaminen, 2. Markkinointi, 3. Myynti ja 4. Talous pitävät yrityksesi pyörät pyörimässä. Mitkä ovatkaan niitä toimintatapoja, joista nautit kaikkein eniten?
1. Oma jaksaminen – liian moni yrittäjä laiminlyö itseään ja omaa jaksamistaan. Yrittää ns. hampaat irvessä. Mistä asioista nauttisit kaikkein eniten, jos raha ei olisi esteenä? Raha on nimittäin harvoin esteenä, sillä jos osaat kuvitella sen, keksit myös keinot (If you can dream it, you can do it!). Ota tavoitteeksi tehdä tätä sinulle mieluista asiaa enemmän vuonna 2018! Aloita pienestä – tärkeintä on, että aloitat!
2. Markkinointi – mikä markkinointiin liittyvä toimintatapa on sinulle kaikkein mieluisinta? Lisää sitä! Viime syksyn taloussparrauksia tehdessäni juttelimme aika monen yrittäjän kanssa, että tärkeintä on säännöllisyys – mieluummin 10min kerrallaan joka päivä kuin tunti kerran viikossa ”hampaat irvessä”. Tunnista oma suosikkisi ja ala testata sitä määrätietoisesti – ja muista nauttia tuloksista!
3. Myynti – missä tilanteissa myyntityö on sinulle luontaista ja helppoa? Tunnista omat vahvuutesi ja pyri lisäämään tilanteita, joissa myyntitilanne syntyy kuin itsestään. Muista, että voit mielikuvitella että kaikki asiakkaat ovat kannattavia unelma-asiakkaitasi.
4. Talous – laskujen maksaminen ajallaan on ilo, kunnon palkan maksaminen itselleen on ilo, tuloslaskelman analysointi ja ymmärtäminen on ilo. Yrityksen perustehtävä on tuottaa taloudellista tulosta. Se tarkoittaa elinvoimaa yrittäjälleen ja sitä kautta yhteiskunnalle. Taloudelliseen menestykseen liittyy meillä Suomessa paljon tabuja, jotka joutaisivat romukoppaan. Yrittäjän menestys on menestystä koko yhteisölle. Yrittäjän palkka on korvaus yrittämiseen liittyvästä riskistä ja siihen käytetystä ajasta ja osaamisesta. Mikä onkaan sinun tavoitteesi talouden suhteen vuonna 2018?
(Alla vanha video, jossa näytetään yksinkertaisesti miten yhteiskunta toimii. Jos video ei näy, klikkaa tästä. )

Omat vai julkiset tavoitteet?
Toiset meistä haluavat julistaa tavoitteensa tai elämäntapamuutoksensa julkiseksi saadakseen ”yleisöltä” kaipaamaansa vahvistusta ja kannustusta. Tunnet olevasi heille vastuussa etenemisestäsi. Näin toimii esimerkiksi Redesanin Sannan suosittelema Salliva isosisko painonhallintaan.
Itse tunnistan introverttinä taas täysin päinvastaisen toimintatavan – haluan pitää kaikkein tärkeimmät tavoitteeni itselläni ja ihan lähipiirilläni. Näin ne tuntuvat henkilökohtaisemmilta ja omilta. Kumpaa tyyppiä sinä olet?
Yritystoiminnassa yrittäjän on kuitenkin annettava mahdollisuus potentiaalisille asiakkaille löytää sinut ja yrityksesi. Siksi olemme Sannan kanssa rakentaneet meille yhteisen tiekartan Redesanin upeasta vuodesta 2018 ja kerromme siitä ylpeinä lisää vuoden 2018 aikana! Lukaise lisää uutiskirjeestämme.
Toivotamme lisää iloa ja menestystä elämääsi yrittäjänä vuonna 2018!
t. Eliisa Moilanen, yrityssparraaja
eliisa_moilanen_redesan

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon - voit poistua milloin vain haluat.
Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme!
Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!


Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Contact us

Vastaa