Itsensä kehittäminen

Julkaistu Julkaistu: Blogit

Itsensä kehittäminen

heli bergstrom

Olen Heli Bergström, melko tuore sivutoiminen yrittäjä. PRH:ssa toimialanani on liikkeenjohdonkonsultointi ja koulutus. Teen omalla toiminimelläni suurten yritysten johdolle business coachingin menetelmin oivalluttamista, valmennuksia, koulutusta, konsultointia, mentorointia. Olen siksi verkostoitunut koti- ja ulkomaisten alan toimijoiden kanssa ja kuulun mm. Suomen johtavan coaching-yrityksen verkostoon. Käytän myös DiSC-profiileja kehittämisen apuvälineenä. Voit tutustua palveluihini tarkemmin sivultani: https://www.helibergstrom.fi. Tavoitteenani on tehdä kohta myös Redesanin verkostossa pienille yrityksille sparrausta. Olen pitkän linjan ammattilainen, jolla on monipuolista kokemusta ja osaamista oikeastaan kaikesta muusta paitsi valmistusyrityksen varastointitoiminnoista. Olen työskennellyt asiantuntijana, tiimeissä, esimiehenä ja johtajana pääasiassa asiantuntijaorganisaatioissa, mutta myös esim. kaupan ja liikenteen aloilla. Olen energinen kehittäjäpersoona, joka saa paljon aikaan ja osaan myös löytää hyviä ratkaisuja sparrattavieni ja valmennettavieni kanssa. Palkkatyöni on tällä hetkellä Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n opettajakorkeakoulussa, jossa sparraan opettajaopiskelijoiden lisäksi oppilaitosten esimiehiä ja johtoa sekä teen tutkimus- ja kehittämistyötä laajemminkin. Opeopiskelijatkin muuten opiskelevat yrittäjyyttä nykyisin!

Itseään voi kehittää monella tavalla, myös yritystoiminnan ohella. Itsensä kehittäminen kannattaa, koska meitä ympäröivä maailma on jatkuvassa muutoksessa eikä sen pyörteissä pysy mukana, ellei omaksu jatkuvan itsensä kehittämisen moodia – ei ainakaan paremmin kuin itseään kehittäen. Jäsennän itsensä kehittämisen tutkintotavoitteiseen kehittämiseen ja ei-tutkintotavoitteiseen kehittämiseen.

Tutkintotavoitteisesti saattaa kannattaa itseään kehittää, sillä jotkut asiakkaat ehkä vaativat tietyn koulutuksen ja toisaalta, pätevöityminen tarkoittaa monen asiakkaan silmissä luotettavuutta. Ammattitutkinnot oppisopimuksella tai koulutussopimuksella ovat nykyisin joustava tapa kehittää ja pätevöittää itseään yritystoiminnan ohella; esimerkiksi yrittäjän ammattitutkintoon voi näin kouluttautua. Käytännössä homma toimii niin, että etsit paikallisen oppisopimustoimiston, joka auttaa sinua eteenpäin. Itse opiskelu tapahtuu pääosin käytännön työtä t

ekemällä. Sinulla jo oleva osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan osana tutkintoa ja uutta opiskelet vain sen verran kuin tarvitsee täyttääksesi tutkinnon vaatimukset. Voit myös hakeutua alasi ammattikorkeakoulututkintoa suorittamaan. Niitä on ylempiä ja alempia; alempi on ns. bachelor-taso ja ylempi master-taso; esim. yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen puolella valmistut tradenomi- tai tradenomi (yamk)-nimikkeillä.

Ei-tutkintotavoitteisia itsensä kehittämisen tapoja on monia. Voit valita avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun valikoimista itseäsi kiinnostavia kursseja. Kurssit voivat liittyä omaan yritystoimintaasi tai olla kokonaan jotain muuta. Yleensä omia ajatuksia avaa uskomattomalla tavalla sellaisenkin oppiminen, joka on itselle täysin vierasta. Kannattaa kokeilla! Voit myös valita kursseja erilaisten koulutu

itsensä kehittäminen

sorganisaatioiden järjestäminä, mutta kannattaa tutkia kouluttajaorganisaation taustat ja varmistua siitä, että olet saamassa heiltä sitä mitä haluatkin, ettet pety. Tämän sanon siksi, että kouluttajaksi voi monella alalla ryhtyä ilman erityistä pätevyyttäkin. Nettikurssit ovat ajasta ja paikasta riippumattomia tapoja – voit opiskella parhaimmassa tapauksessa juuri silloin kuin itsellesi parhaiten sopii. Kannattaa nettikurssienkin kohdalla tehdä vertailua ja kysyä asiakaspalautteita, ellei sellaisia suoraan tarjota. Myös kirjallisuuden ja esim. blogitekstien lukeminen ovat itsensä kehittämistä. Voit lukea omaan alaasi liittyviä tekstejä tai jälleen jotakin itsellesi vieraampaa aihetta käsitteleviä tekstejä. Saatat saada hyviä inspiraatioita omaan tekemiseen tällä tavoin. Voit myös keskustella toisten kanssa keskustelupiireissä tai keskustelufoorumeissa, joita löydät lähes joka paikasta, netistä ja livenä. Valitse kiinnostuksesi mukaan omaa alaasi syventävää tai jotakin uutta ja piristävää. Kirjoittaminenkin kehittää ajatteluasi ja ilmaisutaitoasi yllättävän nopeasti. Samalla harjaannut esim. markkinointitekstien kanssa, omasta yrityksestä viestimiseen ym.

Tärkeintä on, että löydät sellaisen itsesi kehittämisen keinon, joka auttaa sinua pääsemään omiin tavoitteisiisi ja josta ei tule turhaa ylimääräistä stressiä. Saat pidettyä aivosi jatkuvassa liikkeessä ja vaikutat siten omaan hyvinvointiisi ja jaksamiseen. Kun jaksat paremmin, myös yritykselläsi menee paremmin. Kierre on tuttu Redesanin sivuilta! Monella ihmisellä itsensä kehittäminen ja työskentely tasapainottavat kivasti toisiaan. Itse en esimerkiksi koskaan ole opiskellut tutkintojen vuoksi vaan siksi, että olen pystynyt opintojen avulla löytämään ratkaisun moneen haasteeseen tai ongelmaan, jotka ovat nousseet erilaisista työtilanteista. Siinä sitten pikku hiljaa ovat myös tutkinnot kertyneet ja olen pätevöitynyt moneen asiaan.

Jos olet yrittäjänä puurtanut pitkään ja pitkää päivää tehden, ota hetki itsellesi ja pohdi, josko jo olisi aika palata jollakin tavalla koulun penkille. Kun itsesi kehittämisen kärpänen puraisee sinua, muista aloittaa rauhallisesti eli älä yritä hotkia koko elefanttia kerralla. Tee itsellesi suunnitelma eli lupaa itsellesi mitä, miksi, milloin opiskelet. Tee itsellesi aikataulu eli merkitse kalenteriisi opiskelu- tai itsesi kehittämisen hetket, aivan kuten merkitsisit tapaamisen asiakkaasi kanssa. Muista myös pitää kiinni itsesi kanssa sopimistasi ajoista, älä lipsu tai keksi tekosyitä. Muista, ettei kukaan muu voi sinua kehittää kuin sinä itse. Jos olet perheellinen, sovi perheesi kanssa itsellesi pyhitetyistä kehittymishetkistä, jotta perheesi ei tule tekosyyksi, minkä vuoksi et voikaan itseäsi kehittää silloin kuin olet siihen ajan varannut.

Toivotan sinulle inspiroivia ja voimaannuttavia kehittymisen hetkiä! Sparraan sinua mielelläni tämän ja monen muunkin aiheen tiimoilta.

Kuuntele myös sparraajahaastattelu:

Itsensäkehittäminen – Sparraajahaastattelussa Heli Bergström from Redesan Oy on Vimeo.


heli bergstrom
Valokuvaaja Anna Dammert

Oppia arjesta, joka päivä!

Parhain terveisin,

Heli Bergström

Developer & Executive Coach, Consultant & Mentor

TkT, KM, MBA, AmO, NTM, DiSC Certified Trainer©,

Certified Business Coach©, Group & Team Coaching Diploma©

https://www.helibergstrom.fi

https://www.linkedin.com/in/heli-bergstrom/

http://www.bci.fi/helibergstrom/

https://www.inhuntproedu.fi/kouluttajat/heli-bergstrom/

https://mlp.fi/valmentaja/heli-bergstrom/


Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon - voit poistua milloin vain haluat.
Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme!
Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!


Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Contact us

Vastaa