Introvertti verkostoitumassa ja myymässä

Introvertti verkostoitumassa ja myymässä 

– kuinka siitä selviää?

Edessä on tilaisuus, jossa pitäisi verkostoitua muiden ihmisten kanssa. Tiedät kyllä, että kontaktien luominen muiden yrittäjien ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa olisi sinulle arvokasta. Omien tuotteiden ja palveluiden myynti olisi myös plussaa. Mutta miten siihen pystyy, kun mielen valtaa pakokauhu!

Tuskahiki valuu pitkin selkää, pyörryttää, ahdistaa, pelottaa… Nämä ovat tunteita, kun introvertti lähtee verkostoitumaan ja myymään. ”Mitä jos joku puhuu minulle ja minun pitäisi puhua hänelle ja vielä myydä jotain! En minä osaa tuoda itseäni esille. Hissipuhe! Voi apua, paniikki!”

”Haluan takaisin kotiin peiton alle piiloon. Etsikää minut sieltä!”

Onko introvertti, verkostoituminen ja myyntityö mahdoton yhtälö?

Ei ole. Sinä pystyt siihen ja tulet olemaan jopa loistava markkinoija ja verkostoituja!

Tarvitset vain tueksesi muutaman ratkaisevan oivalluksen.

 verkostoituminen

Kerron sinulle artikkelissa parhaat vinkkini siihen, kuinka introvertti selviää verkostoitumisesta ja myynnistä.

Kerron sinulle oman muutoskertomukseni ja kuinka minä introverttina selviydyn näistä tilanteista.

Olen introvertti yrittäjä. Kuormitun sosiaalisista tilanteista paljon ja erityisesti tuntemattomassa seurassa. Olen myös aistiyliherkkä ja reagoin ääniin, hälyyn, tunteisiin, eleisiin, ilmeisiin, hajuihin, väreihin… todella herkästi. Verkostoitumis- ja myyntitilanteissa, etenkin tapahtumissa ja messuilla, olen valtavan informaatiotulvan keskellä. Henkilökohtaisetkin asiakastapaamiset ovat vaativia. Ihmisten kanssa on mukava olla, mutta tilanteet kuormittavat.

Yrittäjätaipaleeni alussa tunsin kuolevani siihen paikkaan, kun astuin sisään verkostoitumispaikalle tai myyntitilanteeseen. Ahdisti jo edellisenä päivänä, ahdisti paikan päällä ja ahdisti myös jälkeenpäin. Ja tietysti soimasin itseäni siitä, että taidan olla ihan paska yrittäjä, kun en osaa olla tällaisissa tilanteissa. En osaa äänekkäästi ja reippaasti tuoda itseäni ja palveluitani esille. Ja minua pelottaa!

Halusin kuitenkin oikeasti auttaa ihmisiä. Halusin myös tuoda koko maailman tietoisuuteen sen mitä minulla on kerrottavaa. En vaan voinut jäädä yksin kotiin itkemään.

Ryhdyin määrätietoisesti ja säännöllisesti altistamaan itseäni näille vaarallisille tilanteille. Pakotin itseni osallistumaan. Se oli kamalaa! Aluksi yritin esittää yrittäjää ja myyjää. Otin mallia siitä, miten äänekkäimmät ja reippaimmat esiintyivät. Sekin oli kamalaa! Pikkuhiljaa aloin kuitenkin oivaltamaan muutamia asioita, jotka toivat eteeni käsittämättömän ihanan ja jopa oikeasti nautinnollisen verkostoitumisen ja myynnin tavan!

Nykyään nautin uusista erilaisista ihmisistä, olen innoissani päästessäni tutustumaan ja kertomaan omista palveluistani. Toki verkostoitumisen ja myynnin tilanteet kuormittavat minua edelleen ja tulevat aina kuormittamaan, mutta ne eivät ahdista ja pelota.

Kuinka tämän tein?verkostoituminen

Tässä parhaat vinkit introvertin verkostoitumiseen ja myyntityöhön

Valjasta introvertin ominaisuudet voimavaraksesi

Älä peitä sitä missä sinä olet hyvä, vaan ota se voimavaraksesi. Sinä olet syvällinen pohtija, joka pitää merkityksellisistä ihmissuhteista. Tämä on voimasi suhteiden luomisessa.

Sinun ei tarvitse lähestyä verkostoitumistilanteita ajatellen, että: ”Nyt tässä verkostoidutaan ja hankitaan mahdollisimman monta käyntikorttia, hirveä kiire ja meininki päällä ja myydä omaa juttua.” Lähesty tilannetta sinulle luontaisella tavalla. Tarkkaile vapaasti aluksi millaisia ihmisiä ympärilläsi on. Anna itsellesi aikaa, koska sinä sitä tarvitset. Suuntaa sinun tarmosi yhden merkityksellisen kontaktin luomiseen. Yksikin merkityksellinen kontakti voi riittää, sillä siitä voi seurata pitkä ja antoisa yhteinen taival.

Sinä olet mestari kuuntelemaan ja eläytymään. Kysy kontaktiltasi hieman omaan aihealueeseesi liittyviä kysymyksiä ja anna hänen kertoa elämästään. Sinä olet mestari luomaan vastapuolelle tunteen turvallisesta ja välittävästä ilmapiiristä. Anna hänen tuntea tämä. Pohdi ennen tilaisuutta muutama omaan aiheeseesi ja asiakkaidesi yleisiin ongelmiin liittyvä ydinkysymys valmiiksi, niin sinua ei jännitä niin paljon.

Sinä olet hyvä vaikuttamaan ihmisiin syvällisesti ja rauhoittavasti. Panosta tähän. Käytä sitä vetovoimanasi.

Kun luot merkityksellisiä kohtaamisia potentiaalisten yhteistyökumppaneiden tai asiakkaiden kanssa, koet tekeväsi merkityksellistä työtä ja saavasi auttaa. Avun antaminen on myös tärkeä myyntivalttisi.

Älä myy vaan auta

Olet mestari huolehtimaan ihmisistä. Ymmärrät heidän huoliaan, avuntarvettaan ja tarpeitaan. Olet myös loistava pitämään suhteitasi yllä, kun ne ovat sinulle merkityksellisiä. Auta verkostoihisi kuuluvia ja asiakkaitasi saamaan apua niihin ongelmiin joita sinun tuotteesi tai palvelusi voi ratkaista. Hanki ympärillesi merkityksellisiä verkostoja ja asiakkaita. Aito kiinnostuksesi kyllä huomataan. Kun verkostosi ja asiakkaasi ongelmineen kokevat olevansa sinulle merkityksellisiä, he hakeutuvat sinun ja palveluidesi luokse.

Tunne tuotteesi ja oma tarinasi

Onnistut vaikuttamaan ihmisiin kuuntelun ja ymmärtämisen lisäksi tuntemalla oman tuotteesi tai palvelusi läpikotaisin. Pidä huoli, että osat kertoa millaisen avun asiakas voi saada. Asiantuntijuutesi näyttäytyy vahvana, kun osaat tarjota kontakteillesi jotain, joka auttaa heitä juuri niissä asioissa, joiden kanssa he kertovat kamppailevansa. Vahva oman tuotteen tuntemus helpottaa myös sinua puhumaan asiasta. Kerro kuinka tuote ja palvelusi on auttanut ihmisiä ja mikä on sinun tarinasi. Voit jälleen tarjota apua ja ymmärrystä. Oikeaa ja merkityksellistä vaikuttamista.

Tee tuotteistasi/palveluistasi ja itsestäsi puhumisesta rutiini

Kerro tarinaasi ja faktoja tuotteistasi ääneen myös itseksesi, vaikka joka päivä. Puhu vaikka videolle. Ei videota tarvitse heti julkaista netissä. Kunhan vain totut puhumaan aiheestasi. Harjoittele vastaamaan kontakteillesi ja asiakkaillesi, kuinka tuotteesi tai palvelusi auttaa erilaisiin ongelmiin. Jos hissipuhe pelottaa, tee pieni esite, jossa on varmuudenvuoksi kaikkein olennaisimmat asiat. Keksi itsellesi tai tuotteillesi jokin erikoinen, mutta kuvaava nimi ja laita tämä käyntikorttiisi ja esitteisiin. Tämä on loistava keskustelun herättäjä. Saatat huomata, että vastapuoli aloittaa kyselyn ja vaivaannuttava alkumuuri on selätetty.

Käytä nettiä

Internetissä verkostoituminen ja asiakkaiden hankinta on introvertille loistava väylä rakentaa kontakteja. Erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat suhteellisen matalan kynnyksen paikkoja, joissa voi helposti keskustella ihmisten kanssa. Oman kommentin tai kysymyksen voi miettiä rahassa etukäteen, voit rauhassa tutustua esimerkiksi ryhmään tai ihmiseen, jota haluat lähestyä. Esimerkiksi blogin ja ryhmien kautta on helppo jakaa osaamistasi asiantuntijuuden kautta. Oman Facebook-ryhmän tai sisäpiirin rakentaminen auttaa luomaan merkityksellisiä ja kiinteitä suhteita sekä verkostoihin, että asiakkaisiin.

Muista myös nämä:

Muista aina myös kehottaa kontaktiasi jollain lailla toimimaan, älä vain kuuntele. Kehota potentiaalista asiakasta vaikuttamaan elämäänsä tuotteen tai palvelun kautta. Verkostoituessa loistavana keinona käyntikorttien jakamisen lisäksi on pyytää kontaktia kaveriksi Facebookissa tai esimerkiksi lähettää hänelle kutsu tykätä sinun sivujasi. Pidä huoli, että pidätte yhteyttä myös tulevaisuudessa jonkin kanavan kautta. (Puhelinnumerohan ei introverteille ole mikään ihanneyhteystieto…)

Älä ole kynnysmatto, vaan asiantuntija. Luo itsellesi selkeät ihmissuhdesäännöt, joilla pidät huolta omasta ihmissuhdekuormituksesi tasosta. Muista myös, että käyttämästäsi ajasta sinulla on oikeus pyytää rahaa.

Ei haittaa, että olet hiljainen ja rauhallinen, kunhan uskot itseesi!

Kun lähdet tapahtumiin, älä keskity miettimään ahdistavaa pelon tunnettasi. Kuvittele selkääsi riippuliidin, jonka avulla liidät tapahtumaan tuomaan ilosanomaasi, jolla voit pelastaa sen yhden merkityksellisen kontaktin päivän.


helenaornmark

Helena Örmark

Ajankäytön valmentaja, Bloggaaja

Autan ihmisiä suorittamaan vähemmän ja olemaan armollisempia itselleen.

Tsemppaan uskomaan omaan itseen ja unelmiin.

Autan saamaan unelmat todeksi ja osaksi arkea.

Tee siitä totta – pelasta kalenterisi-facebook-ryhmässä tsempataan joka päivä uskaltaman ja jaksamaan.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää luettavaa

💜Kun voimat loppuu💜

💜Kun voimat loppuu💜 Kuulumisia: Lyhyt kirjoitus yrittäjän erilaisesta arjesta ja miksi minusta ei ehkä ole kuulunut juurikaan mitään, edes somessa. Olen ollut sairaalassa toista viikkoa.

Lue lisää
Vinkit Jaksamiseen 241

Vinkkejä jaksamiseen “joulukalenteri”

Vinkkejä jaksamiseen “joulukalenteri” Sannat päätti pistää iloiset päät ja ajatukset yhteen ja tarjoavat yhdessä asiakkailleen ja seuraajilleen jaksamisen joulukalenterin Redesanin perinteiseen tapaan WhatsAppin kautta. Sannat

Lue lisää
verkostoituminen

PIKAverkostoituminen!?

PIKAverkostoituminen!? Olet ehkä ollut monessa paikassa verkostoitumassa ja tiedät mistä on kyse. Mutta oletkos ollut pikaverkostoitumassa? Paitsi ehkäpä SpeedDating jutuissa 😉 Kuten ehkä tiedätte, on

Lue lisää

Kirjaudu tilillesi

Tilaa Redesanin uutiskirje

Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon – voit poistua milloin vain haluat. Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme! Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!