Häpeä!?

Julkaistu Julkaistu: Blogit

Häpeä!?

Tein mokan! Livevideota tehdessäni unohdin yhtäkkiä asian, mitä piti näyttää lähetyksen aikana. Olin johäpeä aloittanut kertomalla pontevasti, että teet vain niin ja näin… eikä se niin onnistunutkaan! Unohdin mitä hetki sitten olin tehnyt! Hävettikö? Kyllä, hetken kävi mielessä että voi ei, mitä muut tästä nyt ajattelevat, kun en muista itsekään asiaa? Mutta sitten muistin, että mitä sitten? Olenhan ihminen, teen virheitä. Voin laittaa linkin sitten tallenteen päätteeksi kommenttina kenttään. Improvisoin!

Tämä ei kuitenkaan ole aina niin helppoa. Sallia mokansa ja mennä eteenpäin. Moni jumittuisi paikalleen ja deletoisi vastaavan videon. Eihän virheitä voi sietää! Täytyy olla täydellistä.
Virheitä sattuu meille kaikille, miksi siis hävetä? Virheet ovat osa arkista elämäämme, niin yrittäjänä kuin yksityisenäkin. Eikä häpeän tunteeseen kuole, se on lopulta vain ajatus päässämme. Kulutamme usein liikaa energiaamme miettiäksemme mitä muut meistä miettii. Pelkäämme mokia ja virheitä, ettei tarvitsisi hävetä. Lopulta emme tee mitään, ettei tulisi mokailtua.
Monella tulee lapsuuden kasvatuksestakin mieleen lause ”Käyttäydy kunnolla, ettei sinua tarvitse hävetä?!”. Kamalaa. Mitä se haittaa? Lapset ovat lapsia ja me aikuisetkin mokaamme. Mokat unohtuu. Inhimillistä!

“Ihminen on täysin vapaa esiintyjä vasta sitten,

kun hän on sallinut mokansa ja jännityksensä.”

näyttelijä Outi Mäenpää

Miksi elämme niin, että meidän pitäisi olla täydellisiä paketteja? Kun emme sitä kuitenkaan ikinä voi olla. Emme tiedä mitä eteen tulee, joudumme improvisoimaan arjessa, vähän väliä. Siksi suosittelenkin monelle tutustumaan improvisaatioon, sillä siinä on tarkoitus kuunnella toista ja olla miettimättä mitä muut miettii. Tehdä vain. Siinä hetkessä. Omalla tavalla.

Improssa keskitytään kuuntelemaan kanssaimprovisoijia. Mutta puskista huutelijoista ei välttämättä kannata välittää. Sillä jos teet sydämen asiaa ja olet paljon esillä, saat varmasti aina myös negatiivista palautetta, koska ”Koskaan et voi kaikkia miellyttää!” Opettele siis olemaan miettimättä heitä. Tiedän, ei ole helppoa. Jopa meille paljon esillä oleville nämä menee joskus ihon alle, väistämättä. Olemmehan ihmisiä myös. Siksi on usein parasta olla lukematta kaikkia, eri kanavista tulleita kommentteja. Etenkään niitä nimettömiä ei kannata lukea – niiden tarkoitus on vaiimprovisaation provosoida sinua. Pääasiassa kateellisten kommentteja, kun eivät uskalla omilla nimillä ja kasvoillaan tulla kertomaan ajatuksiaan.

Improa, innostu, ideoi – rohkeasti.

Minäkin aloitin muuten improkurssit ImproKampuksella tänä keväänä – huikean mahtava harrastus asiantuntijatyön vastapainoksi, mutta myös opiksi. Sillä moka on lahja, mokista oppii parhaiten!

Innostavaa toukokuuta!

Sparraaja Sanna


Haluatko saada bloggauksemme ja vinkkimme suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja liity joukkoon - voit poistua milloin vain haluat.
Tilaajana saat etuja mm. verkkokoulutuksiimme!
Tilaajalahjana 20 € ostokuponki!


Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Contact us

Vastaa